Počeo 18. Festival uličnih svirača

NOVI SAD – Ovogodišnje izdanje Festival uličnih svirača – Gradić fest, otvoren tradicionalnom povorkom učesnika i građana od Trga slobode do Beogradske kapije u Petrovaradinu.

Povorka je iz centra Novog Sada krenula sinoć u 20 časova, predvođena savremenim italijanskim orkestrom limenih duvača „Bandakadabra“, a uz njih su bili i „Orquestra Creativa“ iz Portugala, kao i novosadska Sambansa, uz hiljade građana i gostiju Festivala.

Vesela povorka je prešla preko mosta „Varadinska duga“ da bi pogledala nastup Davida Morena koji se publici predstavio virtouznom svirkom na klaviru vertikalno postavljenom na visini od osam metara, uz vazdušne akrobacije i inspirativne video projekcije.

Španski umetnik je opravdao očekivanja, odnosno, priredio je originalan scenski nastup.

S obzirom na to da je ovaj festival na otvorenom, bitno je pomenuti da su vremenski uslovi sinoć bili idealni i za posetioce i za izvođače.

Punktovi na kojima se održavaju programi Gradić festa nešto su drugačiji nego prošle godine, zbog renoviranja brojnih fasada u Podgrađu, što je i bila jedna od ključnih inicijativa Festivala prilikom selidbe na ovu lokaciju pre tri godine.

Mesta dešavanja su uglavnom oko Beogradske kapije, zatim u Štrosmajerovoj i Beogradskoj ulici, a deo programa odvija se i u novootvorenom kreativnom centru PROSTOR, namenjenom konferencijama, seminarima, predavanjima, radionicama i raznim umetničkim programima.

Da podsetimo, najzvučnije ime ovogodišnjeg izdanja festivala je francuski bend ,,The Wackids“, koji svira hard rok na dečijim instrumentima, numere izvodi na japanskom sintisajzeru i dečjem setu bubnjeva „Hello Kitty“, a nastupaju u subotu 1. septembra od 22:30. Domaće i regionalne umetnike će predvoditi bend „Svemirko“ i Sara Renar iz Zagreba, kao i „Ana & The Ćanges“ i MKDSL iz Beograda.

Preporičujemo i Gradić bioskop koji se nalazi na početku Štrosmajerove ulice, sa izborom dokumentarnih i kratkih filmova. Pozorišna trupa Reflektor teatar iz Beograda će izvesti dve hit predstave „Muškarčine“ i „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi“.

Trodnevna smotra ulične umetnosti će osim muzičkih programa domaćih i stranih izvođača, ponuditi i pozorišne predstave, filmske projekcije, izložbe i performanse, trajaće do subote 1. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Organizatori podsećaju posetioce da je saobraćaj u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave potpuno obustavljen do subote u 2 časa ujutru, kao i od 17 časova u subotu do 2 sata u nedelju. Besplatan autobuski prevoz obezbeđen je za posetioce Festivala uličnih svirača u petak i subotu, sa polaznom stanicom na Trgu slobode i završnom na petrovaradinskoj strani mosta Varadinska duga.

Posetioce koji budu želeli da do Podgrađa dođu biciklom, očekuje posebno mesto za vezivanje njihovih vozila, u neposrednoj blizini Fruškaćevog drvenog srca sa natpisom „Volem“, na kosini desno od mosta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar