Nova „Kneževa večera“

Kako je Vida Ognjenović preobrazila celu društvenu i kulturnu sliku građanskog društva 19. veka u apokrifnu pozornicu, imaće priliku da vide svi oni koji posete Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, gde je na sceni "Pera Dobrinović" premijerno izvedena njena drama "Je li bilo kneževe večere".
Kada je nastao ovaj slojeviti dramski tekst, koji propituje jedan od najvećih srpskih mitova – boj na Kosovu, bio je opomena i protivljenje kičerajskom srbovanju. Posle gotovo dve decenije, ponovo je zaživeo u gradu gde se dešava radnja, da bi brojnu publiku uverio kako su prohujali ratovi i postojeće okruženje uticali na ponovno oblikovanje komada. Nije tu reč o istorijskoj drami već o dramskom diskursu o idejama koji pokazuje šta se dešava onda kada mit postane istorijski tekst.
Da se kolo istorije uvek ponavlja, a sa njom isto tako i zabune i česte zloupotrebe i da je inat najsnažnija srpska osobina, da dame više nisu "kosovke devojke", niti su gospoda "Obilići" – maestralno su pokazali brojni glumci Srpskog narodnog pozorišta koje su predvodili Boris Isaković, Nenad Pećinar, Radoje Čupić, Stevan Gardinovački, Aleksandar Đurica i nekoliko dama: Aleksandra Pleskonjić, Draginja Boganjac, Jovana Mišković i mnogi drugi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

je li bilo knezeve vecerevida ognjenovic
Komentari (0)
Dodaj komentar