Nova knjiga priča Ljudmile Ulicke u izdanju „Arhipelaga“

BEOGRAD – Nova knjiga priča ruske autorke Ljudmile Ulicke „O telu duše“ objavljena je u izdanju „Arhipelaga“ u ediciji „Zlatno runo“, saopštila je danas ova izdavačka kuća iz Beograda.

Kako navodi izdavač, prava za ovu knjigu prodata su u velikom broju zemalja, dok je prevod na srpski jezik Nede Nikolić Bobić jedno od prvih izdanja ove knjige van ruskog jezika.

Knjiga „O telu duše“ donosi u dva ciklusa čudesno pripovedanje o ljubavi i sumnji, o životu i strahu, prolaznosti i smrti, a pre svega o prijateljstvu.

Na početku oba ciklusa, kao neka vrsta uvoda u tokove pripovedanja u njima, nalazi se po jedna narativna pesma Ljudmile Ulicke, koje su u funkciji strasnog i ispovednog sažimanja životnih iskustava.

Autorka pripoveda o osnovnim iskustvima života: ljubav i smrt, bolest i čudo života, samoća i bliskost, a žene su u glavnim ulogama u praktično svim pričama.

Slavna po svojim romanima i zbirkama priča, Ljudmila Ulicka se još jednom potvrđuje kao možda najveći majstor savremene svetske pripovetke.

„O telu mi znamo mnogo više nego o duši. Niko nije u stanju da nacrta atlas duše. Mi ponekad uspevamo da ulovimo samo njeno pogranično prostranstvo. Tamo, na toj granici, u meri u kojoj smo joj se približili, nastaju takve vibracije, ukazuju se tako istančani detalji o kojima je gotovo nemoguće i govoriti na našem prelepom, ali ograničenom jeziku“, izjavila je Ulicka povodom svoje nove knjige.

Pre knjige „O telu duše“, kuća „Arhipelag“ je objavila i najpoznatije romane Ljudmile Ulicke: „Slučaj Kukocki“, „Zeleni šator“ i „Jakovljeve lestve“, a prošle godine i njenu knjigu autobiografskih eseja i priča „Sveto smeće“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar