Nova publikacija za jubilej 75 godina SULUV

NOVI SAD – Najnovija publikacija pod nazivom “Arhivska građa Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine: sedam decenija kontinuiteta (1946-2021) – Fragmenti istorije 1957-1967” upravo se pojavila u štampi, a reč je o publikaciji koja označava početak istraživanja i sakupljanja bogate i specifične kulturno-istorijske građe, koja svedoči o periodu nakon Drugog Svetskog rata do današnjih dana.

Materijal od 1957. do 1967. istraživao je Vladimir Mitrović, koji je detaljno sve obradio svojim tekstom.

Promocija će biti održana početkom 2021. godine, a do tada će svi zainteresovani moći da se upoznaju sa njenim sadržajem putem linka na sajtu Udruženja.

Sam projekat podrazumeva digitalizaciju arhive od nastanka Udruženja 1946. godine do danas i očuvanje materijala koji predstavlaju kulturnu baštinu.
Materijal publikacije sadrži biografske i bibliografske podatke, medijsku građu, kataloge, izdanja, objavljene i neobjavljene elaborate iz umetnosti, kritičke tekstove i recenzije, kao i dokumentarnu građu – fotografije, video, audio zapise.
Projekat svedoči o radu i stvaralaštvu značajnih umetnika, članova Udruženja na prostoru bivše Jugoslavije, i o razvoju i značaju Udruženja za kulturu ovih prostora, a kroz Edukativno-istraživački program SULUV-a namenjen je široj i stručnoj javnosti putem dostupnih sadržaja publikacije i digitalnih formata.

SULUV obeležava dva jubileja – 50 godina postojanja Galerije i 75 godina rada Udruženja. Galerija od svog nastanka 1969. godine do danas u veoma kontinuiranom radu predstavila je značajne događaje – izložbe članova, gostujuće izložbe, promocije, predavanja, tribine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar