Nova verzija „Apokalipse danas“ na Kanskom festivalu

U maju 2001. godine, na najprestižnijem od svih festivala, filmsko ostvarenje Francis-a Ford-a Coppola-e će doživeti svoju drugu premijeru. Autor je, naime, pripremio novu, dužu verziju „Apokalipse danas“, tzv. „director“s cut“ za Kanski festival, 21 godinu posle nastanka filma.

Nova verzija će trajati 3 sata i 17 minuta, čitavih 53 minuta duže od originalne a, prema rečima autora, nije u pitanju samo puko dodavanje scena koje su izostale iz prvobitne verzije. „Film je u celosti ponovo izmontiran i prekomponovan. Nova verzija će biti mnogo više uznemiravajuća, ali i duhovitija i romantičnija. Osnovna ideja će mnogo više doći do izražaja, a sve to zajedno će, nadam se, pokazati da istorijska perspektiva filma nije izgubila na značaju ni posle 21 godinu“, izjavljuje Coppola.

Film će doživeti svoju drugu premijeru u vreme kada SAD i Vijetnam obnavljaju diplomatske odnose, koji su prekinuti ratom i jednom od najužasnijih „avantura“ američke vojske i spoljne politike SAD. Prva poseta jednog američkog predsednika se desila u novembru 2000. godine, kada je bivši predsednik Klinton započeo proces pomirenja. Coppola smatra da će upravo u takvoj političkoj situaciji, film mnogo više uznemiriti gledaoce i dobiti sasvim nove konotacije.

Na konferenciji za štampu povodom nove verzije, sam autor se i prisetio velikih problema i muka koji su pratili nastajanje filma. Snimanje je, većim delom, obavljeno na Filipinima, u jednom trenutku prekinuto zemljotresom koji je uništio opremu i scenografiju vrednu milion dolara. Uloga kapetana Willard-a je kod Martin-a Sheen-a proizvela količinu napetosti i stresa dovoljnu za infarkt koji je preživeo tokom snimanja. Početni budžet filma od 12 miliona dolara je, zbog svih nedaća i problema, bio dupliran, tako da je Coppola morao da proda svoju kuću u Kaliforniji, ne bi li snimanje priveo kraju. I posle svega trijumf – film je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu 1979. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar