Novi protokoli, nove forme

Jedan od najvećih svetskih sajmova umetničkog stvaralaštva na otvorenom, Ann Arbor Street Art Fair, ovog je leta održan po 42. put, u Mičigenu, SAD, 19-21. jula. U proseku, oko 500.000 posetilaca učestvuje u ovoj manifestaciji, upoznajući se sa najkvalitetnijim radovima američkih umetnika na polju likovnih umetnosti, performansa, videa, fotografije, novih medija…

Ovogodišnji sajam bio je ekskluzivan i zbog prezentacije mogućnosti Interneta nove generacije (Internet 2), projektu na kome radi oko 185 američkih univerziteta i istraživačkih laboratorija. Pored naučne, komercijalne i poslovne primene, novi protokoli su primenjeni i u umetnosti – u stvaranju mreže sledeće generacije važnu ulogu ima i Inicijativa za umetnost i društvene nauke (Arts & Humanities Initiatives), u okviru koje se izučavaju mogućnosti primene Interneta 2 na polju umetnosti.

I do 1000 puta brži prenos u novoj mreži je omogućio nekoliko projekata koji su bili predstavljeni posetiocima sajma, promovišući mogućnosti Interneta 2, ali i njegove primene u umetničkom stvaralaštvu. Neki od najzanimljivijih segmenata ove prezentacije bili su koncerti, živa izvođenja u kojima su učestvovali muzičari udaljeni hiljadama kilometara jedni od drugih. Na nekoliko lokacija su bile postavljene i interaktivne kamere, kojima su posetioci mogli da upravljaju i posmatraju šta se dešava na udaljenim lokacijama.

Kroz projekat Spirited Ruins predstavljene su mogućnosti virtuelne realnosti – posetioci su, kao „virtuelni turisti“ mogli da se kreću kroz trodimenzionalne simulacije arheoloških iskopina i stupaju u interakciju sa predmetima i kinetičkim skulpturama na koje nailaze. Zanimljiv je bio i deo prezentacije pod nazivom Transatlantic Drumming, u kome su učesnici mogli da sviraju bubnjeve i slušaju „eho“ svog muziciranja – njihovi su pokreti pretvarani u digitalni signal, koji je, pomoću Interneta 2, prenošen do servera u Nemačkoj (Tibingen), a zatim vraćan do kompjutera na sajmu koji je upravljao robotskom rukom, proizvodeći istovetni ritam na bubnju kao i bubnjari „od krvi i mesa“.

Korisni linkovi:

  • Ann Arbor Street Art Fair
  • Internet 2 Virtual Arts Festival
  • Internet2 Project

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar