O kontinuitetu ideje o samostalnosti Srba, o RS, ulozi Dodika

BEOGRAD – U izdanju Službenog glasnika Srbije objavljena je naucna monografija pod nazivom „Uspon jedne ideje – Sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika“, autora dr Nenada Kecmanovica, dr Aleksandra Vranješa i dr Željka Budimira sa Fakulteta politickih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Kako se navodi u predgovoru prof dr Darka Tanaskovića, reč je o politikološkoj studiji koja prati višegeneracijski kontinuitet ideje o slobodi i samostalnosti Srba izmedu Drine i Save od poznih osmanskih vremena do savremenog postdejtonskog perioda, a u tom kontektstu i doprinos Milorada Dodika sazrevanju i realizaciji te ideje tokom protekle dve decenije.

Istovremeno recenzent prof. dr Srda Trifkovic, piše da je reč je o korisnoj i citljivo napisanoj knjizi koja pruža znacajan doprinos na dva koloseka.

Na jednom ona pomaže razumevanju kontinuiteta težnji srpskog naroda na prostoru BiH još od osmanskih vremena. Na drugom ona prezentuje politicko sazrevanje, rastuce samopouzdanje i u celini uspešne težnje srpskog naroda i njenog vodeceg politicara da skromnim resursima i ogranicenim opcijama postigne optimalne rezultate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar