Obeležen Međunarodni dan dečje knjige/Andersenov rođendan

BEOGRAD – Međunarodni dan knjige za decu, ustanovljen 1967. godine na dan rodenja Hansa Kristijana Andersena, u nameri da se promoviše magija čitanja i buđenje ljubavi prema pisanoj reči, obeležen je danas i u bibliotekama širom Srbije.
Predstavnici Dečjeg odeljenja Biblioteke Grada Beograda danas su uručili priznanja pobednicima konkursa na temu „Biblioteka željoteka“ a koja je od kada se u Srbiji obeležava taj zančajan dan za mlade čitaoce, izazvala najveće interesovanje.

Nagrade za najbolje likovne i literarne radove otišle su u Zemun, Vršac, Kosovsku Kamenicu, Beograd, Uljmu, Zeleniku, a osvojile su ih i deca iz dijaspore, iz Vićence i Pariza.

„Inspirisani obeležavanjem 90 godina Biblioteke Grada Beograda, a i samog Dečjeg odeljenja želeli smo da čujemo o kavoj bibliotevi deca sanjaju, šta bi želeli da imaju, ko da radi u njoj, šta da čitaju“, rekla je Violete Đorđević iz biblioteke u Zmaj Jovinoj.

„Po broju radova, njihovom sadržaju i idejama možemo reći ‘ima nade za nas’. Muzika dečjih reči, na temu ‘Bibiblioteka iz snova’ ohrabruje“, rekla je ona.

Đorđević kaže da bi bilo lepo kada bi se i u Srbiji pokrenula nacionalna kampanja promocije čitanja, po uzoru na evropske zemlje, da se u nju uključe svi – roditelji, vaspitači, bibliotekari i pedijatri, jer se ljubav prema čitanju razvija do sedme godine.

U cilju promocije književnosti za decu u Srbiji postoji nekoliko nagrada za najbolju knjigu od najstarije „Neven“, koju su u septembru dobile knjige „Lutanja baštenksih patuljaka“ i „Urnebesna Hemija“ , do one o kojoj odlučuju đaci beogradskih osnovnih škola – „Dositejevo pero“.

Taj veliki dečji žiri, za 23 godine, više puta je za najbolje proglasio knjige čiji su autori Gradimir Stojković, Slobodan Stanišic, Jasminka Petrović, Uroš Petrović, Silvija Otašević i Vesna Vidojević – a za dela „Od čitanja se raste“, „Mračne tajne Ginkove ulice“, „Zagonetne priče“ „Cvonki“ „Hajduk iz Beograda“, „Hajduk na Dunavu“, „Olimpijski san“, „Plurkini Musketari“ i „Kecelja na bele tufne“…

U čast autorke „Pipi Duga Carapa“ i promovisanja prava dece na najbolja dela, Vlada Švedske uvela je nagradu „Astrid Lindgren“ koju zovu i Malom Nobelovom, a ciji je novčani deo veći od pola miliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar