Objavljen novi roman Aleksandra Novačića Ko je ubio Gogolja

Izdavačka kuća „Logos“ iz Beograda objavila je novi roman pisca i novinara Aleksandra Novačića „Ko je ubio Gogolja?“, zajedno sa trećim izdanjem njegove knjige „Hor pijanih andjela“ o ruskom piscu Venediktu Jerofejevu.

Novi roman takodje je inspirisan velikanom ruske i svetske književnosti – Nikolajem Vasiljevičem Gogoljem, a zaplet nastaje kada u Italiji vek kasnije glavni junak pronadje sveske sa svedočanstvima nepismenog sluge ruskog pisca.

„Sveske su pune neobičnih znakova, linija i tačaka. Vek kasnije, u Italiji, Silvio Spadolini, pozorišni entuzijast i veliki poklonik Nikolaja Gogolja, saznaje o postojanju zagonetnih sveski, te uz pomoć ne manje zagonetne saradnice Inturista, i verovatno KGB-a, Natalije Kulišove-Bubka, dolazi u njihov posed u rodnom mestu Nikolaja Gogolja, ukrajinskoj Vasiljevki“, navedeno je u prikazu romana.

Kako se istraživanje širilo i kako je glavni junak romana prikupljao sve nove materijale, tako se njegova hronologija Gogoljevog života sve više pretvarala u hronologiju Gogoljeve smrti.

O romanu „Hor pijanih andjela“, romansirnoj biografiji „Sovjetskog Gogolja“ Venedikta Jerofejeva, koja je objavljena u trećem izdanju, pisac i kolumnista Svetislav Basara rekao je da je napisan na uverljiv način, onako kako bi „o sebi, u vozu Moskva – Petuški (samo da je stigao) napisao sam Jerofejev“.

Novačićeva priča o Jerofejevu polifona, a neočekivane i česte izmene tonaliteta i motiva omogućavaju da stilski verodostojno odrazi jednu kompleksnu i kontradiktornu ličnost i sudbinu, kakva je bila Jerofejevljeva.

Aleksandar Novačić, pisac i novinar iz Beograda, bio je dopisnik iz Sarajeva, Pekinga i Moskve za novinske agencije Tanjug, Fonet i Beta, kao i listove NiN, Naša borba, Nova Makedonija i Večernje novosti.

Pisac je 19 dela iz oblasti književnosti, medjunarodne politike, istorije i kulture, i niza romana inspirasanih biografijama ruskih pisaca i istorijom odnosa pisca i društva, pojedinca i države i individualne slobode i vladajuće ideologije, od Gogolja, preko Čehova, Bulgakova i Platonova, do Jerofejeva.

Trenutno radi na paralelnom romanu o Lavu Tolstoju i Fjodoru Dostojevskom.

Izdavačka kuća Logos iz Beograda od osnivanja 1994. specijalizuje se za knjige iz oblasti filosofije i umetnosti, a posebno su značajne edicije posvećene ruskoj klasičnoj i avangardnoj književnosti, te religioznoj misli.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar