Od 58 predloga novih članova SANU, 15 za Odeljenje umetnosti

BEOGRAD – Procedura ovogodišnjih ovogodišnjih izbora u članstvo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) predstvaljena je danas, a najviše predloga za nove članove stiglo je za Odeljenje umetnosti ove institucije.

Akademik Zoran Knežević, generalni sekretar SANU, istakao je da su izbori za članove Akademije jedna od najvažnijih aktivnosti u tekućoj godini.

O proceduri za izbor u članstvo Akademije, kao i statističkim podacima o dostavljenim predlozima, govorio je akademik Antonije Đorđević, predsednik Komisije za praćenje izbora SANU.

„Početak izborne procedure bio je u oktobru 2020, kada je objavljen poziv sa uputstvom za dostavljanje predloga. Na osnovu toga, jedna grupa predloga – čiji su predlagači tri člana SANU i Akademijski odbori, kao i oni van Akademije – stigla je do kraja januara“, kazao je Đorđević.

On je dodao da će do kraja februara, nakon što ih pogleda komisija za praćenje izbora, predlozi biti dostavljeni odeljenjima Akademije.

„Tokom marta i aprila, odeljenja i ogranci formiraju svoje predloge, a potom se svi predlozi vraćaju na glasanje odeljenjima, koji u izbornom procesu imaju veoma važnu ulogu. Taj, prvi krug glasanja, završava se do kraja maja, a u junu se predlozi kandidata koji su dobili natpolovičnu ili dvotrećinsku većinu na glasanju u odeljenjima prosleđuju Predsedništvu“, kazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, potom će, u septembru, s tim rezultatima biti upoznata javnost, a potom će tri nedelje trajati rok za dostavljanje primedbi.

„Konačno, tokom oktobra će se svi članovi SANU upoznati s predlozima koji su prošli glasanje, a glavni izbori će se održati 4. novembra, na Izbornoj skupštini SANU“, rekao je Đorđević.

On je naveo da su do sada pomenuti predlagači dostavili predloge za 58 kandidata za dopisne članove i jednog inostranog člana.

„Od toga, najviše, 15 predloga, stiglo je za Odeljenje umetnosti – koje je prošlogodišnjom promenom Statuta od Odeljenja likovne i muzičke umetnosti preimenovano u Odeljenje umetnosti, a 13 predloga je dostavljeno za nove članove u Odeljenju medicinskih nauka.

Slede, po broju predloga, Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke (9), Odeljenje hemijskih i bioloških nauka (7), Odeljenje tehničkih nauka SANU (6) i Odeljenje društvenih nauka SANU (5)“,naveo je Đorđević.

Za članstvo u Odeljenju jezika i književnosti predloženo je troje kandidata, dok za Odeljenje istorijskih nauka nije stigao nijedan predlog.

Đorđević je naglasio da je broj predloga nešto manji nego u prethodnim izbornim ciklusima.

Naredni izbori će se održati 2024. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar