Od danas dostupna mobilna aplikacija MSUB

BEOGRAD – Mobilna aplikacija Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, koja pruža podatke o Muzeju, zbirkama i kolekcijama, legatima i drugim sadržajima od interesa za posetoce dostupna je od danas za sve poštovaoce umetnosti, saopštili su iz MSUB.

Podaci su u obliku teksta, audio zapisa, galerija fotografija.

Aplikacija sadrži audio vodič pomoć kojeg se može priuštiti vođenje kroz muzejske izložbe, a aplikacija je urađena u saradnji sa istraživačkom grupom ArhiMedia pri Matematičkim institutom SANU.

Na tehničkoj realizaciji vodiča za MSUB radili su dr Radomir S. Stanković, dr Dušan Tatić, naučni saradnik Matematičkog instituta, i stručni saradnici Marko Jovanović i Jovan Stojanović.

Strukturu aplikacije osmislila je kustoskinja Aleksandra Mirčić.

Tekstove su napisali autori izložbi kustosi Mišela Blanuša, Rajka Bošković, Žaklina Ratković, Svetlana Mitić, Miroslav Karić i Una Popović.

Primenom tehnologije proširene stvarnosti (Augmented Reality) preko posebog AR – modula omogućeno je da se nakon prepoznavanja posebno pripremljenih markera dobiju podaci o delima i autorima.

Korišćenje ovog audio – vizuelnog vodiča vrlo je jednostavno, dovoljno je da zainteresovani otvore stavku AR modul u glavnom meniju i da telefon usmere ka markerima (piktogramima) koji se nalaze ispod info tabli na izložbi Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993 – 2019. ili ka fotografijama Goranke Matić na njenoj retrospektivnoj izložbi Iskustvo u gužvi.

Aplikacija se može koristiti i na segmentu izložbe Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993 – 2019. u Legatu Čolaković – Kroz portret.

Aplikacija se, inače, može besplatno preuzeti sa Google Play i App Store prodavnica očitavanjem QR koda ili pomoću pretrage.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar