Odlazak Olje Ivanjicki

Olja Ivanjicki, jedna od najpoznatijih srpskih slikarki 20. veka, preminula je u Beogradu u 78. godini života. Dobitnica je mnogih domaćih i internacionalnih nagrada, jedan od osnivača umetničkog pokreta Mediala, članica ULUS-a, autorka preko 80 samostalnih izložbi, humanitarni radnik koji je poslednjih nekoliko godina aktivno radio na rekonstrukciji srušenog tornja na Avali. Motive svog avangardnog slikarstva koji su je opsedali – često je slagala na platnima velikog formata.
Olja Ivanjicki rođena je u Pančevu 1931. godine, a potiče iz porodice ruskih emigranata, koji su u Srbiju stigli posle Oktobarske revolucije. Akademiju likovnih umetnosti završila je u Beogradu 1957. godine, posle čega je ostvarila pravo na Fordovu i Fulbrajtovu stipendiju u Americi. Sredinom pedesetih godina prošlog veka, zajedno sa Milićem od Mačve, Leonidom Šejkom, Milovanom Vidakom i drugima osniva pokret Mediala, sa željom da se u zajedničkom stvaralaštvu objedine vreme, čovek, prošlost i budućnost, spoje tradicionalne vrednosti sa savremenim tokovima po ugledu na umetnost renesanse i klasicizma. Iako se sastav Mediale vremenom menjao, ovaj pokret je imao veliki uticaj na savremenike.
Umetnost pop-arta zaživela je u Beogradu upravo zahvaljujući Olji Ivanjicki, čije su iložbe pratili i nezaboravni performansi. Njene slike izložene su u mnogim muzejima i galerijama, između ostalog i u njujorškom Metropolitenu. Bavila se pisanjem poezije i eseja, oprobala se i kao kostimogaf radeći na opereti "Slepi miš" Johana Štrausa koja je 2005. godine izvedena na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

olja ivanjicki
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Maja Milenović

    Olja je bila divna, uvek nasmejana, prelepa. Njen odlazak je ogroman gubitak za sve nas, za Beograd, za Srbiju, za ceo svet! Ali, iskreno verujem da je negde daleko počela svoj novi život.