Održana beogradska premijera filma „Lastavice Hristove“

BEOGRAD – Dokumentarni film „Lastavice Hristove“ imao je beogradsku premijeru 23. večeras u Parohijskom domu Hrama Svetog Save, nakon čega će biti u redovnoj bioskopskoj distribuciji u Srbiji i regionu.

Priča o ruskim monasima koji su u proteklom periodu došli u Crnu Goru i svoj život nastavili u okviru tamošnjih manastira, režirala je ruska rediteljka Julija Bočarova, koja je želela da kroz razgovore sa različtim sagovornicima, između ostalog i Mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, prikaže dubinu i lepotu pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Rediteljka Julija Bočarova kaže za Tanjug da je imala posebnu inspiraciju za nastanak filma

„Ljubav prema srpskom narodu me inspirisala da snimim film „Lastavice Hristove“. Poželela sam da snimim film o srpskom narodu i pravoslavlju u Crnoj Gori. U gradovima širom Crne Gore počele se da se održavaju molebani i litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti. Mitropolit Amfilohije nas je blagoslovio da snimimo litije u Crnoj Gori. Bio je to poslednji film u kojem je učestvovao mitropolit Amfilohije.“ kazala je Bočarova i dodala da Srbi čuvaju znaju svoju istoriju, štite svoju crkvu i čuvaju svoju tradiciju

„Srbi su pravoslavni narod koji ume da se raduje i voli“ kazala je Bočarova.

Film je izazvao veliko interesovanje na Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu (MIFF 2021).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar