Održana projekcija filma “Srbija veća od straha” o streljanju u Kragujevcu

BEOGRAD – U Beogradu je danas održana novinarska projekcija dokumentarno-igranog filma „Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ reditelja Ivice Vidanovića koji govori o sudbini žrtava stradalih u masakru 1941. godine u Kragujevcu i okolnim selima.

Film pripoveda sudbinu likova profesora, direktora kragujevačke gimnazije, nemačkog oficira, majke čije je dete streljano, i dečaka – svedoka tog užasa, kao mozaik galerije karaktera.

Film je sniman na autentičnim lokacijama gde se zločin dogodio i gde se danas nalazi Spomen-park „Kragujevački oktobar“.

Film je urađen u produkciji Muzeja žrtava genocida i kompanije „Telekom Srbija“.

Kako navode iz autorskog tima, novo ostvarenje je nastalo kao doprinos Muzeja žrtava genocida obeležavanju predstojeće tužne 80. godišnjice zastrašujućeg kragujevačkog masakra – streljanja civila, koji su sredinom oktobra 1941. godine u tom gradu počinile nemačke okupacione vlasti i oružane snage, uz saučesništvo srpskih kvislinga Ljotićevaca.

Nakon projekcije filma, predstavnicima medija obratili su se Vladimir Lučić, generalni direktor „Telekom Srbija“ i Dejan Ristić, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida, nakon čega se predstavila i celokupna ekipa koja je realizovala film na čelu sa rediteljem Ivicom Vidanovićem.

Radio televizija Srbije će premijerno prikazati film 21. oktobra 2021. godine u 20 časova na svom Drugom kanalu – RTS 2, odnosno na sam dan godišnjice masovnog ratnog zločina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar