Okrugli sto „Nasleđe kao putokaz i inspiracija“ u Kovačici

BEOGRAD – U Kovačici je danas održan okrugli sto „Nasleđe kao putokaz i inspiracija“, a poseban značaj ukazan je velikom naučniku Mihajlu Pupinu koji je, kako je istaknuto, svim srcem bio uz svoj narod i branio nasleđe u dalekom svetu.

Učesnici, među kojima i saradnica Muzeja „Mihajlo Pupin“ iz Idvora Jelena Kalin navela je da je Pupin u najtežem periodu naše istorije branio interese ljudi koji žive na teritoriji današnjeg Banata, ali i čitave Srbije.
Potpredsednik Matice srpske Srđan Šljukić govorio je o tri elementa nasleđa koje je Pupin odneo sa sobom u svet i kojima se stalno vraćao, a to su epske pesme, svetosavlje i narodni instrumenti.

Istakao je da biografiju velikog naučnika čine govori o Homeru, Njegošu i Babi Batikinu na Kolumbija Univerzitetu, čime je, smatra Šljukić, pokazao da nije zaboravio svoje korene i nasleđe čak u dalekom svetu koji je, naglašava, pokorio svojim znanjem i nasleđem.
Predsednik opštine Kovačica, Jaroslav Hrubik rekao je da sa ponosom i osećajem časti ta opština nosi, kako je rekao, medalju Pupina.

„Velika mi je čast što obavljam funkciju predsednika opštine koja ima dve velike medalje, koje nosi sa ponosom i osećajem časti – naivno slikarstvo Slovaka i Mihajla Pupina“, rekao je Hrubik, a saopštili organizatori.
Na skupu je ocenjeno da bi opština Kovačica trebalo da „uđe u trku“ i postane prestonica kulture, možda već 2024. godine, kao i da je važna saradnja Matice srpske i Matice slovačke.

Okrugli sto organizovali su opština Kovačica i lokalni Savet za kulturu u saradnji sa Domom kulture „Mihajlo Pupin“ iz Idvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar