Oluja na pomolu

 
Jedan od poznatijih svetskih fantazijskih serijala jeste i serijal "Drezdenovi dosijei" američkog autora Džima Bučera. Prva knjiga tog serijala, "Olujni talas", sada je dostupna i našim čitaocima. Postavka romana je zabavna, ali Bučer u vreme nastanka "Olujnog talasa" još uvek nije savladao spisateljski zanat, pa se čitanje može pokazati kao zamorno.
Hari Drezden je čarobnjak koji živi u savremenom Čikagu. Drugi čarobnjaci ga "mrko gledaju" jer ne krije šta je, ali, Hari je buntovnik po prirodi, time što čini ne krši čarobnjački zakon, pa ga ti "mrki pogledi" zabavljaju. Kao čarobnjak, izdržava se nalaženjem nestalih predmeta, povremeno i ljudi, paranormalnim istragama, a ponekad pomaže i čikaškoj policiji; hronično je švorc. Uz to, zbog davno počinjenog ubistva u samoodbrani, magijski Beli savet drži ga na oku, jer magiju nije dozvoljeno upotrebiti kako biste nekog povredili ili ga oštetili; ako samo naslute da se bavi proučavanjem ili, još gore, izvođenjem mračne magije, biće pogubljen.
Kad mu u kancelariju dođe zgodna nova klijentkinja koja traži nestalog muža, čini se da će se, makar, njegov materijalni položaj malo popraviti. Istovremeno, i čikaška policija ga zove u pomoć, i to već označava nevolje; naime, desilo se strahovito ubistvo počinjeno mračnom magijom i policija želi da zna ko je to učinio i kako – a Hari ne sme, zbog Belog saveta, da istražuje kako izvesti takvo ubistvo, a ne sme ni da policiji kaže za Beli savet, što ga dovodi u opasnost da bude uhapšen zbog ometanja istrage. Zato pokušava zaobilazno da sazna nešto više, uključujući i ispitivanje lokalnog mafijaša čiji je telohranitelj ubijen, kao i vampirice-svodnika za koju je radila devojka ubijena sa telohraniteljem. Ni jedno ni drugo ne poboljšava zdravlje.
Vremenom, ispostavlja se da bi slučajevi nestalog muža i para na stravičan način ubijenog u hotelskoj sobi mogli da budu povezani. Hari se upušta u trku s vremenom, pokušavajući da reši ubistvo, da izbegne da bude uhapšen zbog ometanja istrage, ili ubijen od strane Belog saveta ili poludelog crnog maga. Tu su i ometajući faktori poput besnog mafijaša i podjednako besne vampirice, tehnologije koja u prisustvu čarobnjaka radi falično ili odbija da radi, lobanje-savetnika po imenu Bob koja čezne za orgijama, novinarke tabloida koja želi bombastičnu priču, prijateljice-policajke koju pritiskaju da reši slučaj pa ona pritiska njega…
Priča ovog romana je zabavna. Likovi su stereotipni, ali funkcionišu. Međutim, ređa se kliše za klišeom, autor ima ideju kako bi neka situacija ili dijalog trebalo da izgledaju, ali ne zna kako da to napiše, pa je nešto što bi trebalo da bude zabavna literatura zapravo zamorno i dosadno.
Uprkos svemu tome, postoje i oni kojima se knjiga dopala; postoje i oni koji prate serijal i kažu da je od pete knjige Bučer naučio da piše i da je deseta odlična. Pa, ukoliko imate strpljenja i volite ovakvu tematiku, pročitajte i vi "Olujni talas" i ostale knjige iz "Drezdenovih dosijea" kada se pojave kod nas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čarobnjacicrna magijaDžim Bučerfantastikalaka literaturamagija
Komentari (0)
Dodaj komentar