Onlajn tribina o Bloku 45 u okviru Bg nedelje arhitekture

BEOGRAD – Virtualna tribina o četiri idejna rešenja za nova mesta okupljanja lokalne zajednice u Bloku 45 biće održana sutra u okviru 16. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), saopštili su organizatori.

Kako je digitalni panel otvorenog tipa, direkcija festivala arhitekture poziva sve zainteresovane građane da se priključe putem Zoom platforme na tom onlajn događaju, koji je podržao Višegrad fond.

BINA tim je u saradnji sa različitim udruženjima građana – “Fortyfiver”, “Za naš kej”, “Blok45”, “Info” sproveo anketu putem interneta o mestima u otvorenom javnom prostoru Bloka 45 gde lokalna zajednica najviše voli da se okuplja.

Na osnovu 73 popunjene ankete formirane su smernice i odabrana četiri poligona za izradu idejnih rešenja novih mesta za susrete i druženja.

Na ovim rešenjima su tokom dve nedelje radila četiri tima studenata sa II i III godine Osnovnih akademskih studija i I i II godine Master studija Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Među odabranim projektima nalazi se “Igra modula” više autora – Milice Brajović, Ajše Đukić, Anđele Ećimović i Eli Janje Stojanović, čije predloženo rešenje podrazumeva postavljanje modularne strukture oko tri glavna centra lokacije.

Takođe prihvaćen je i projekat “Scene 45” Tamare Mladenović, Filipa Mijailovića, Anice Trajković i Julijane Radovanović, koji je zasnovan na obnovi i aktiviranju centralne tačke bloka 45, kao i na preseku šetališta “Lazaro Kardenasa” i glavnog severnog ulaza u blok.

“Tok 45” tandema Anje Ljujić i Isidore Toropov zamišljen je kao multifunkcionalni prostor pored terena fudbalskog kluba “FC Sava 45”, dok je rešenje “Hub 45” Milane Tokić, Jovane Cakić, Alekse Ristića i Tatjane Argakijev, u prostoru između stambenih zgrada, koncipiran kao mesto okupljanja zajednice na inovativan način.

Mentorski tim čine konsultanti – Jelena Ivanović-Vojvodić i Aleksandra Stupar, gostujući kritičar Žaklina Gligorijević, koordinator procesa Predrag Jovanović, saradnici Tamara Vuković i Stefan Slavić, kao i predstavnici lokalne zajednice Jelena Milić-Zlatković i Marko Lilić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar