Online kustoski program s predavanjem Farida Rakuna

BEOGRAD – Kustoski program „Šta kustosiranje može/treba da bude“ nastavlja se u tekućoj godini sedmim predavanjem u ovoj seriji – „Lumbung” Farida Rakuna, koje će biti održano sutra onlajn preko Zoom platforme i putem Facebook stranice u direktnom prenosu.
O naslovnoj temi govoriće spomenuti indonežanski kustos, arhitekta, predavač i umetnik Rakun, član kolektiva “Ruangrupa”, sa sedištem u Džakarti, koji je pokrenuo kampanju Lumbunga – globalne mreže lansirane da bi se određene vrednosti uvele u praksu, kao što su deljenje, humor, velikodušnost, nezavisnost.
Farid Rakun je diplomirani arhitekta, gostujući predavač na Odseku za arhitekturu Universita Indonezija, i deo umetničkog kolektiva “Ruangrupa”.
Kao inicijator učestovao je u radu raznih svetskih institucija i manifestacija kao što je Centar Pompidou, Bijenale u Veneciji i Bijenale u Džakarti gde trenutno obavlja funkciju savetnika.
Ruangrupa je kolektiv sa sedištem u Džakarti, osnovan 2000. godine kao neprofitna organizacija koja ima cilj da podrži ideju umetnosti unutar urbanog i kulturnog konteksta uključivanjem umetnika i drugih disciplina – društvene nauke, politika, tehnologija i mediji.
Učestvovali su na mnogim svetskim izložbama i projektima – Istanbulsko bijenale (2005), Azijsko pacifičko trijenale savremene umetnosti (Brizbejn, 2012), Singapursko bijenale (2011), Bijenale u Sao Paulu (2014).
Sledeće predavanje u ovoj seriji „Nesigurna improvizacija: Prošlost i sadašnjost, možda Budućnost“, na programu je 17. marta u 12 časova, takođe preko Zoom aplikacije i Facebook stranice.
Na ovom predavanju će biti prezentovani različiti registri improvizacije usidrene u umetničkim praksama i kritičke i kustoske refleksije.
Domaćin ovog predavanja je Nacionalna akademija umetnosti u Oslu u saradnji sa kustoskim programom „What could should currating do“.
Međunarodni program „Šta kustosiranje može/treba da bude“ (WCSCD) pokrenut je 2018. godine u Beogradu kao edukativna platforma koja se bavi pojmom kustosiranja.

Serija ovih onlajn predavanja realizuje se u saradnji sa organizacijom “Divisions of Arts and Humanities”, “Duke Kunshan University” i “SeeCult” platformom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar