Orćestre National de Jaž na Beogradskom džez festivalu

BEOGRAD – Ovogodišnji 38. Beogradski džez festival biće otvoren 26. oktobra pod sloganom „Jažbeats“ u organizaciji Doma omladine i trajaće do 30. oktobra, a u programu će se naći i slavni francuski sastav Orćestre National de Jaž.

Ove godine u fokusu festivala biće Francuska, kao zemlja koja je već decenijama među najvažnijim uporištima kreativnog evropskog džeza, navode organizatori.

Inspiracija za predstavljanje Francuske na festivalu ove godine vezuje se za grupu džez dešavanja dve zemlje, prvo od uspostavljanja Svetskog dana muzike na incijativu ministra kulture Francuske Žaka Langa, zatim predstavljanja velikog broja umetnika francuskog dzeza beogradskoj publici, pa do bitnog događaja u istoriji Beogradskog dzez festivala kada je nastupio jedan džez sastav, duo Fransua Kururije (klavir) i Žan-Pol Selea (kontrabas) pre četiri decenije.

Organizatori najavljaju da će izbor za festival ove godine biti izuzetno raznovrsan.

Tako će se na ovogodisnjem repertoaru naći renomirani Orćestre National de Jaž, pod vođstvom Frederika Morana, koji će predstaviti program „Rituels“, u okviru koga će se naći originalne kompozicije savremenih francuskih autora za trinaest instrumentalista i vokalni kvartet.

Saksofonista i klarinetista Silvan Rifle, kao i Lejla Marsijal sa sastavom Baa Box biće deo bogatog repertoara.

Beogradski dzez festival pokrenut je 1971. godine u Beogradu, a do danas u okviru festivala nastupala su najveća svetska i domaća dzez imena, poput Luja Armstronga, Majlsa Dejvisa i mnogih drugih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar