Otkazan Srpski novogodišnji koncert u Beču

BEČ – Upravni odbor srskog društva „Prosvjeta“ u Beču odlučila je krajem 2020. godine da se jubilarni, deseti Prosvjetin Srpski novogodišnji koncert u Beču ipak pomeri za sledeću godinu, iako je program bio spreman, ali poznate okolnosti nisu dozvolile da se program održi.

Važna aktuelnost je i ta da je u produkciji SPKD “Prosvjeta” iz Beča, u pripremi dokumentarni film o rušenju konaka manastira posvećenom Svetom Vasiliju Ostroškom na Briskoj gori kod Ulcinja.
Značajni srpski i internacionalni umetnici, gde spadaju primadona beogradske opere – Dragana del Monako i svetski uspešna pijanistkinja Nataša Veljković, bili su spremni za Novogodišnji koncert, koji je bio planiran da se izvede 13. januara od 19 sati u Svečanoj sali Magistrato trećeg bečkog okruga Montag.

“Svima nam je žao, mnogo rada je uloženo u pripremu, posebno jer je ovaj koncert trebao biti jubilaran”, izjavio je Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete.

“Bila je to prilika i da se podsetimo ranijih koncerata i uspostavljanja i stvaranja ove važne tradicije bečkih Srba, koja je svih ovih godina uspešno predstavljala našu vrhunsku kulturu, umetnost, muzičku tradiciju, ali i istakla viševekovno prisustvo Srba u Austriji”, podvukao je Mijalković.

Predsednik je naveo da je “Prosvjetina škola srpskog jezika” i dalje uspešna, kao i rad “Prosvjetinog kluba mladih umetnika”, koje predstavljaju perjanice u ovom teškom vremenu.

Iako je protekle godine mnogo toga moralo da se otkaže, a da su teškoće izazvane kovidom 19 teško pogodile i usporile rad Prosvjete, ipak je održano nekoliko uspešnih onlajn aktivnosti, od kojih izdvajaju predavanje “Srpski ratni zarobljenici u Ugarskoj” i “Virtuelnu Nedelju poezije” Prosvjetinog kluba mladih umetnika, koja je privukla pesnike iz celog regiona.

Sa druge strane, novi dokumentarni film o rušenju konaka manastira kod Ulcinja označava početak projekta “Obnovimo svetinje”, čije su pripreme započete u novembru 2020.

Film se realizuje po blagoslovu episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja i oca Benedikta, igumana manastira Miholjska Prevlaka, po želji pokojnog mitropolita Amfilohija.

Ideja projekta je da se ukaže na potrebu za obnovom svetinja u Crnoj Gori, koje su bile ugrožene od strane bivših vlasti i tako ih sačuvati za budućnost, a jedna od tih svetinja je i manastir Svetog Vasilija Ostroškog, na Briskoj gori kod Ulcinja.

Čitav projekat su pokrenuli članovi Prosvjete Mladen Erkić, Cvijetin Smiljić i Ivan Popović kada su se prošlog leta vratili iz Crne Gore gde su posetili manastir.

Za potrebe dokumentarnog filma, članica Prosvjete Vesna Špirić je napisala pesmu “Božji znamen” kojom je uspela da na inspirativan način opiše krst i stradanje ove svetinje, lepotu manastira i duhovnosti koje monahinje u sebi nose, i na kraju nadu u bolje sutra jer, “ruka Svetog Vasilija manastiru vraća svetlost, štiti ga za sva vremena”.
Izvođač te pesme je muzičar Danijel Tasić, a numera je snimana u studiju Saše Joksimovića iz Beča.

U dokumentarnom filmu u pripremi gledaoci će videti sve o obnovi manastira, monahinjama koje dušu daju za manastir, o rušenju konaka pored manastira od strane bivšeg crnogorskog režima, kao i važnosti i potrebi da se manastir obnovi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar