Otkazana izložba slovačkih umetnika u Briselu

BRISEL – Evropski parlament danas je saopštio da je došlo do otkazivanja izložbe slovenačkih umetnika u Briselu tokom slovenačkog predsedavanja EU u drugoj polovini godine.

Evropski parlament organizuje umetničke događaje u saradnji sa vladama država EU svakih šest meseci, a obično se pokazuzju radovi iz umetničke kolekcije parlamenta, kao i dodatna dela koja odabere predsedavajuća država EU, prenosi STA.

Izložba u organizaciji Slovenije je trebalo da se održi između jula i decembra 2021.

Slovenačka galerija ne zna o razlozima otkazivanja, pošto ih ministarstvo kulture nije obavestilo o situaciji, zbog čega umetnici smatraju takvo ponašanje ministarstva problematičnim.

„Takvo ponašanje uništasva reputaciju umetničke galerije iz Koruške, kao i cele države u očima javnosti u domovini, ali i inostranstvu“, rekla je šefica galerije Andreja Hribernik.

Hribernik je rekla za STA da ih je ministarstvo kulture pozvalo pre dva meseca da učestvuju i dalo im slobodu da osmisle koncept.

List „Delo“ navodi da je, prema nezvaničnim izvorima, izložba otkazana jer je ministar kultura Vasko Simoniti imao primedbe na odabir materijala za izložbu.

Ministarstvo nije bilo zadovoljno činjenicom da će u izložbi učestvovati šest slovenačkih autora čija su dela već deo skupštinske trajne kolekcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar