Otvoren Međunarodni kongres slavista u Beogradu

BEOGRAD 20. avgusta (Tanjug) – Međunarodni kongres slavista počeo je danas na Filološkom fakultetu u Beogradu, a otvorio ga je profesor Boško Suvajdžić, koji je tom prilikom rekao da je ovaj događaj nastvak sna svetske slavistike još od pripremnog skupa ruskih filologa održanog u Petrogradu 1903.

U radu beogradskog kongresa učestvuje oko 1000 slavista iz 43 zemlje,.

Suvajdžić, koji je perdsedavajući Međunarodnog komiteta slavista i predsednik programskog odbora ove manifestacije, rekao je da je ovaj kongres san srpske slavistike i veliko priznanje svima koji su doprineli da kongres bude održan u Beogradu, gde mu je, kako je rekao, i mesto.

„Ovo je nastavak sna svetske slavistike još od pripremnog skupa ruskih filologa koji je održan u Petrogradu 1903. godine, zatim od osnivanja Slovenskog instituta u Parizu 1919. godine i čuvenog prekretničkog kongresa koji se održao 1929. godine u Pragu,“ kazao je Suvajdžić.

Dodao je da je kongres posvećen, kako je rekao, „patrijahu“ srpske lingvistike Aleksandru Beliću, čije unuke prisustvuju skupu.

„Beograd ovim kongresom potvrđuje u istoriji slavistike davno utvrđenu misiju spajanja slavista iz različitih zemalja. Zbog toga smo ovde danas“, kazao je Suvajdžić i istakao da je otvorenost za inovacije i nove forme rada, među glavnim ciljevima kongresa.

Suvajdžić je najavio otvaranje novih središta na mapi slavističkog pokreta.

Juče je to, kazao je, bila Letonija , a dans su to Azejberdžan i Južna Koreja. „Takođe, moramo ohrabriti mlade slaviste da prikažu svoj rad…da izdajemo rečnike…“ kazao je Suvajdžić i izrazio nadu da će u narednom periodu na Studentskom trgu biti podignut spomenik „Srpskom riječniku“ Vuka Stefanovića Karadžića.

„To je knjiga nad knjigama, knjiga pamtivek… U toj knjizi stanovaće, kao i Vukovo vreme i danas moderne reči kao što su znanje, hrabrost, čast, dostojanstvo, istrajnost i kosmoplitizam“, kazao je Suvajdžić.

Kongres se održava pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a Suvajdžić je ističe da bez njegoev pomoći ne bi bilo moguće organizovati ovako važan događaj.

Početku kongresa prisustvovali su između ostalih i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, zatim ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen šarčević, predsednik SANU Vladimir Kostić, pomoćnik gradonačelnika Andrija Mladenović.

Ministar Vukosavljević je napomenuo da je slovenski svet iznedrio riznicu neverovatnih priča, basni, legendi, mitova a kasnije jednu od navrednijih književnosti koju je svet upoznao.

„Ono što su slovenski narodi uradili u oblasti književnosti, narodnog stvaralaštva, lingvistike, u oblasti umetničke muzike, slikarstva i svakog vida duhovnog, naučnog i kulturnog stvaralaštva, shvatajući kulturu u jednom veoma širokom smislu jeste neotklonjivi i veoma bitan deo svetskog kulturnog mozaika. Slovenska kultura je primala uticaje, ali je te uticaje i vraćala“, objasnio je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

Ministar prosete Mladen Šarčević je istakao da je Beograd oduvek imao značajnu ulogu u svetskom slavističkom pokretu, počev od Pavla Popovića preko akademika Aleksandra Belića.

„Ovaj skup je prilika da svi zajedno pošaljemo poruku o značaju slavistike u svetu, afirmišući njene najvažnije oblasti izučavanja do razmene ideje, znanja i učvrstimo prijateljstva“, kazao je Šarčević i poželeo uspešan rad učesnicima kongresa.

Vladimir Kostić predsednik SANU istakao je da su naši slovenski jezici i njihova sličnosti predstavljaju poslednji ključ za šifru čije bi nam rešenje pomoglo za prepoznavanje davne bliskosti.

„Dopavši u 21. vek čoveka sve više razjeda univerzalni đavo ravnodušnosti, svakako proistekao iz neznanja i međusobnog nepoznavanja.

Andreja Mladenović je istako važnost skupa na kojem će učestvovati poznavaoci slovenskih jezika

„Ovo je izuzetna prilika da se veze između slovenskih naroda prodube i učvrste na ovako veličanstvenom događaju. Beograd bez srpskog jezika i ćirilice nije gradi mi treba da negujemo i gradimo. sa druge strane jako smo ponosni što se na ulicama Beograda čuju različiti svetski jezici, jer to predstavlja izuzetno bogatstvo za naš grad“ kazao je Mladenović i najavio da će zatvarnjem Vasine ulice za saobraćaj pretvoriti kvart oko Filološkog fakulteta u pešačku zonu.

„Pokušaćemo da taj divni rada oslobodimo za pešake“, Mladenović.

Programom kongresa su predviđeni referati, okrugli stolovi, tematski blokovi i posebne teme u okviru kojih će se razmatrati pitanja frazeologije, leksikografije, lingvistie, književnosti, kulture, folklora.

Posebna pažnja biće posvećena interkulturalnim i interliteralnim vezama, komparativnom sagledavanju uzajmnih veza između slovenskih jezika, književnosti i kultura, pitanjima digitalizacije znanja, različitim vidovima modernizacije znanja, kao i izučavanju slovenskih jezika, književnosti i kultura u nastavi.

Glavna prateća manifestacija je izložba rečnika „Srpska leksikografija od Vuka do danas“ u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Tu je i izložba najvažnijih slavističkih izdanja objavljenih od prethodnog kongresa u Minsku 2013. koja će biti postavljena u Biblioteci grada Beograda, kao i izložbe o Prvom svetskom ratu i Aleksandru Solženjicinu u holu Filolološkog fakulteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar