Otvoren pozorišni Festival za decu ASITEŽ u Beogradu

BEOGRAD – Dvostruko, drugo i treće izdanje pozorišnog Festivala ASITEŽ-a Srbije (FAS), pod sloganom „FAS se piše zajedno“ svečano je otvoreno danas u Malom pozorištu „Duško Radović“ i trajaće do 31. oktobra.
Glumica Borka Tomović, članica pozorišta za decu „Boško Buha“, svečano je otvorila festival gde je u svom govoru istakla da je danas zajedništvo veoma važno nakon perioda kada smo svi bili prinuđeni da budemo izolovani usled pandemije.
„Glumci i publika uvek dele zajedno pozorišnu avanturu pred nama. Sat ili dva na sceni su neuhvatljivi za sve drugo. Dragoceni su trenuci provedeni u teatru i treba ih deliti sa nekim“, rekla je Tomović.
ASITEŽ je međunarodno udruženje pozorišta za decu i mlade, osnovano još 1965. godine kao internacionalni savez profesionalnih stvaraoca predstava za omladinu.
Predsednica Izvršnog odbora ASITEŽ-a Diana Kržanić Tepavac je izjavila da je organizacija ovog dvostrukog izdanja bila izazovna.
Deset novih predstava iz cele zemlje biće na repertoaru do 31. oktobra, namenjene za decu i mlade, od kojih je prva već izvedena – „Dečak sa koferom“ prema komadu Majka Kenija, u režiji glumca Damjana Kecojevića.
Program festivala se danas nastavlja kada će Puls teatar Lazarevac na svojoj sceni izvesti predstavu „Srebrni car“, dok je večernji program rezervisan za Pozorište mladih Novi Sad koji će na sceni „Radovića“ gostovati sa dramom „Debela“.

Drugi festivalski dan, 28. oktobar, otvoriće Umetnička grupa „Hop.La!“ sa predstavom „Žabac i stranac“.
U petak će biti prezentovan prateći program „Region u fokusu“, dok će publika gledati bajku „Palčica“ Pozorišta lutaka iz Niša.

Vikend na FAS-u proći će u znaku tri predstave, od kojih se prva – „Bela griva“ Pozorišta lutaka „Pinokio“, izvodi na sceni tog pozorišta u subotu, 30. oktobra u podne.

Na istoj sceni u nedelju, 31. oktobra u 12.00 časova Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina izvešće predstavu „Divljožder“ .

Nedelja će biti posvećena i pratećem programu „Laboratorija za pozorišne reditelje“, a festival će svečano biti zatvoren u 17.00 časova dodelom nagrada na sceni pozorišta „Duško Radović“.

Na Festivalu se dodeljuju dve ravnopravne nagrade: Nagrada za najbolju predstavu prema odluci Stručnog žirija i Nagrada za najbolju predstavu prema odluci Žirija pedagoga.

Kako je navedeno, stručni žiri čine predstavnici autorskog tima ili glumačkog ansambla svakog pozorišta koje učestvuje na festivalu, po sistemu koliko predstava – toliko članova žirija.

Ove godine žiri čine: Jovana Cvetković, Sonja Kotarčević, Emil Kurcinak, Aleksandra Miladinović, Jovana Rakić, Dijana Mitrović, Marija Cvetković, Jovan Popović, Miloš Milovanović i Jovan Caran.

Žiri pedagoga ove godine čine: Sandra Maksimović, Suzana Plavanjac i Dušan Blagojević.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Beograd, Gradska uprava grada Beograda – Sekretarijat za kulturu, Francuski institut – Teatroskop i kompanija Audiovox.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar