Otvorena galerija „Sanjaj“, novi umetnički prostor u BG

BEOGRAD – Nova umetnička galerija “Sanjaj“ svečano je otvorena večeras u Beogradu i istovremeno je u njoj upriličena i prva izložba “Tragači (snova)“ trojice autora Marka Kusmuka, Damjana Kovačevića i Vladimira Lučića.

Osnivač ovog umetničkog prostora Sanja Bjelanović Janković navela je da se oduvek držala stare latinske izreke “nomen est omen“ (“ime je znak“).

“Taj znak će dati na karakteru onoga ko ga nosi. . . Nadam se da će ovo biti prostor gde se snovi sanjaju, ali i ostvaruju“, rekla je Bjelanović Janković.

Otkrila je da je na mestu galerije ranije bila apoteka, a sada je, kaže, otvorena i “apoteka za lečenje duše. “

“Za prvu izložbu sam odabrala tri mlada umetnika Marka, Damjana i Vladimira, jer su oni pokazali svoj raskošni talenat crtanja i za njega dobili prestižne nagrade. Te nagrade su im otvorile vrata novih galerija, kod nas i u svetu“, navela je Bjelanović Janković i dodala da je odabrala baš ove umetnike jer je “za njih crtež osnova i oružje kojim osvajaju nove svetove i sfere.“

Dodala je da postavka nosi ime “Tragači (snova)“ jer se u njoj traga ne samo za snovima koji nam sami dolaze, već i za one koje sami kreiramo.

Muzičar dr Nele Karajlić, inače suprug Sanje Bjelanović Janković, rekao je da nas je istorija 20. veka naučila da je najjače oružje koje narod, društvo ili država imaju njihova kultura.

“Pobednika u Hladnom ratu nije odlučila hidrogenska bomba ili sredstva masovnog uništenja, već muzika Boba Dilana i filmovi Stenlija Kjubrika. . . Ova galerija je naš mali doprinos oružanim snagama naše kulture, a isto tako i doprinos našem gradu Beogradu“, naveo je Karajlić.

Po njegovim rečima, “nema velikog grada bez malih galerija, baš kao što nema velike kulture bez zanesenjaštva malog čoveka. “

“Galerija se zove “Sanjaj“ jer su snovi ono što modernom čoveku jedino nedostaje. . . Onaj ko nema ništa osim snova, taj ima sve, a onaj koji ima sve osim snova – taj nema ništa…Zato, izvolite – sanjajte!“, rekao je Karajlić.

Nova galerija i ova postavka privukli su pažnju brojnih javnih ličnosti, među kojima je bio i poznati pisac Muharem Bazdulj.

Izložba će trajati do 2. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar