Otvorena izložba „Grupni portret“ u Salonu MSUB

BEOGRAD – Izložba „Grupni portret: 60 godina Salona Muzeja savremene umetnosti“ otvorena je u petak uveče u Salonu MSUB povodom obeležavanja 60 godina njegovog delovanja i trajaće do 6. septembra.

„Salon je otvoren 1961. godine kao prva beogradska galerija sa jasnom koncepcijom i od tada je ovim prostorijama prošlo mnogo najznačajnijih umetnika srpske jugoslovenske scene“, navela je ovom prilikom direktorka MSUB Marijana Kolarić.

Dela koja su predstavljena na izložbi nalaze u zbirci MSU, a njihovi autori su izlagali tokom proteklih decenija i godina u Salonu.

Kako je ovom prilikom navela kustoskinja Una Popović, među najznačajnijim umetnicima izložbe nalaze se Nedeljko Gvozdenović, Miodrag Mića Popović, Dušan Otašević, Nedeljko Neša Paripović, Zoran Popović, Viktor Macarol, Milan Aleksić, Vane Bor, Vladimir Nikolić, Katarina Zđelar, Tanja Ostojić, kao i sam osnivač MSUB Miodrag B. Protić, koji je u Salonu izlagao 1963. godine.

Otvaranju ove postavke prisustvovala je profesor emeritus i nekadašnja kustoskinja MSUB Irina Subotić kao počasni gost.

Postavka je hronološki strukturirana: pored dokumentarne građe, ranih fotografija postavki, kataloga i video arhiva predstaviće se i nekolicina dela iz zbirke MSU, čiji su autori izlagali u Salonu tokom proteklih godina.

Izložena dela u ovoj hronološkoj strukturi, medijski i po konceptu različita, treba da upute na promociju diverziteta umetničkog izraza pri galerijskoj programskoj strategiji tokom decenija.

Početkom 70-ih godina 20. veka u Salonu MSU kao i na domaćoj sceni bili su prisutni različiti vidovi asocijativne, geometrijske i lirske apstrakcije.

Kroz program galerije se predstavljaju konceptualna umetnost, minimalističko slikarstvo, ali prisutni su i neoromantizam i program gostujućih izložbi i galerija.

Početkom 80-ih dolazi do obnove slike (postmodernizam), što se manifestuje u slikarstvu velikog gesta, eklekticizmu, slikarstvu memorije i novoj geometriji.

To se vidi po izložbama Milete Prodanovića, Nade Alavanje, Tahira Lušića, Marije Dragojlović, ali i samostalnih izložbi konceptualnih umetnika: Raše Todosijevića, Marine Abramović, Neše Paripovića, Zorana Popovića, Ere Milivojevića i Gergelja Urkoma.

Kraj decenije karakterišu novi eksperimenti u skulpturi (Mrđan Bajić, Dragoslav Krnajski, i drugi).

Devedesete su kritičari ocenili kao vreme umetničkog pluralizma – Salon u to vreme pravi i dosta različitih fotografskih izložbi i promoviše značajno i ovaj medij.

Ova postavka takođe podrazumeva početnu tačku za rad na realizaciji monografije o Salonu Muzeja savremene umetnosti koja se planira tokom narednih godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar