Otvorena izložba “Jozef Bojs i Mangelos“ u Gete institutu

BEOGRAD – Izložba “Ko neće da misli, neka leti napolje! – Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umetnost danas“ svečano je otvorena danas u Galeriji Gete instituta povodom obeležavanja 100 godina od rođenja umetnika Jozefa Bojsa i Dimitrija Bašičevića Mangelosa.

„Nije slučajno da se u Beogradu održava izložba o najpoznatijem nemačkom umetniku, koji je sedamdesetih godina prošlog veka izlagao u našem glavnom gradu i sarađivao sa drugim umetnicima avangardne scene okupljene oko Studentskog Kulturnog Centra“ naglasila je ovom prilikom potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković i dodala da će ova postavka još više učvrstiti saradnju između Srbije i Nemačke.

„Bojs i Mangelos poznavali su se površno, ali povezivao ih je zahtev da stvaraju nove impulse za društvene promene, za humaniju budućnost i bolji svet“, istakao je ambasador Savezne republike Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Direktor Gete instituta Frank Bauman otkrio je da su Jozef Bojs i on živeli u istom gradu, a da je on počeo da se interesuje za umetnost nakon Bojsove smrti.

„On je bio jedan od najvećih umetnika 20. veka, revolucionar umetnosti, slobodni mislilac i za neke šarlatan koji je i te kako mogao da ih iznervira svojim ponašanjem, Bojs nije tražio koncenzus – on je provocirao“, navodi Bauman i ističe da je senzacionalno što se toliko originalnih radova može prikazati u Beogradu.

Kustos izložbe Selman Trtovac kazao je da cilj postavke nije da se od ličnosti ova dva umetnika napravi mit, već da se pokaže koliko Bojsove i Mangelosove ideje žive i dan danas i utiču na percepciju umetnosti i njenu ulogu u društvu danas i potom naglasio da je Bojs jako važan kako za Beograd i Srbiju, tako i za čitav region.

„Naše ideje, ideje nas kao kustosa i umetnika, proširujemo reakcijom mladih umetnika i time povezujemo savremenu umetničku scenu sa legatom Mangelosa“, rekla je kustoskinja Ivana Bašičević Antić.

Postavku čine fotografije, grafike i multipli iz lične kolekcije Karla Hajnca Rumenog, koje je ovaj kolekcionar pozajmio posebno za ovu priliku, kao i Mangelosovi radovi iz kolekcije Fonda “Ilija&Mangelos“ i privatne kolekcije iz Zagreba.

Jozef Hajnrih Bojs (1921-1986) bio je nemački umetnik, profesor i teoretičar umetnosti koji je imao veliki uticaj na modernu umetnost na globalnom nivou tokom druge polovine 20. veka.

Njegovi mediji bili su slikarstvo, skulptura, grafika i instalacija, a bavio se i hepeningom i performansom.

Bojsov opus se bazirao na koceptima humanizma, socijalne filozofije i antropozofije i kulminirao je njegovom “proširenom definicijom umetnosti“ i idejom da je socijalna skulptura “totalno delo umetnosti“ (“Gesamtkunstwerk“) – tvrdeći da ona ima kreativnu i participativnu ulogu u oblikovanju društva i politike.

Takođe, osnovao je međunarodni neoavangardni umetnički pokret “Fluksus“.

Dimitrije Bašičević (1921-1987), poznatiji pod svojim pseudonimom Mangelos, bio je hrvatski umetnik, kustos, kritičar umetnosti i osnivač neformalne umetničke grupe “Gorgona“, čiji je opus značajno doprineo razvoju apstraktne umetnosti u Hrvatskoj.

Njegovo delo uključivalo je uglavnom skulpture i slike, najviše naivnog i apstraktnog pravca.

Ova postavka će za posetioce biti otvorena do 18. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar