Otvorena izložba “Rane pariske slike”

BEOGRAD – Izložba “Rane pariske slike” posvećena istaknutom umetniku Đorđu Ivačkoviću otvorena je večeras u Galeriji “RIMA” u Beogradu i trajaće do 26. decembra.

Nova postavka umetničkih dela autora posvećena je njegovim ranim godinama u Parizu.

Novom izložbom u Galeriji RIMA obeležava se deset godina od umetnikovog večnog odlaska i podseća na početak karijere u gradu svetlosti, kada je likovni kritičar Žan Žak Levek veoma rano prepoznao vezu Ivačkovićevog slikarstva i džez muzike.

Postavka se oslanja na radove iz 1963. godine kada je umetnik u Parizu priredio svoju prvu samostalnu izložbu, ali i krenuo da zauzima poziciju na međunarodnoj umetničkoj sceni.

Samo godinu dana ranije umetnik se doselio u Pariz, gde je prvi put otkrio javnosti da se bavi slikarstvom, što je prethodnih godina bilo sasvim nepoznato u Beogradu, jer je tamo gde diplomirao arhitekturu i aktivno se bavio džez muzikom.

Profesionalnu slikarsku karijeru započeo je po preseljenju u Pariz gde ga je prvi put primetila francuska likovna kritika, i zastupale su ga pariske galerije, da bi 1965. godine izlagao na Pariskom bijenalu mladih u selekciji Francuske.

Tek nakon učešća na toj značajnoj međunarodnoj smotri, jugoslovenska javnost je zvanično saznala za Ivačkovića.

Onda je on u narednim decenijama više puta samostalno izlagao u domovini, i Muzej savremene umetnosti otkupio je njegove radove i uključio ga u izložbe kojima se jugoslovenska savremena umetnost predstavljala u svetu.

Ugledni francuski istoričar umetnosti Žan-Lik Šalimo je 2015. godine otvorio veliku retrospektivnu izložbu našeg slikara u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti – SANU, a u svojoj knjizi „Lekcije iz umetnosti“ (Lecture des arts) iz 1981. godine, prvi je precizno definisao autentičnost Ivačkovićeve apstrakcije.

Tako ga je Šalimo pozicionirao „na mestu ukrštanja dva suprotstavljena modela apstrakcije u francuskoj umetnosti, nazvanih „vrućom“ i „hladnom“, ističe se u katalogu izložbe čija je autorka kustoskinja galerije Nevena Martinović.

Upravo se počeci ovog autentičnog rukopisa i poetike mogu videti od večeras na izložbi kojom Galerija RIMA završava ovogodišnji program.

Ista Galerija je desetogodišnjicu umetnikove smrti prvo obeležila izložbom njegovih radova iz istog perioda, koja je realizovana tokom septembra, u Galeriji „DIT“ u Beču.

Đorđe Ivačković (1930-2012), rođen u Horgošu, završio je Mešovitu gimnaziju u Novom Sadu (1948) i Arhitektonski fakultet u Beogradu (1955).

Sredinom 50-tih godina samostalno se bavio slikarstvom na šta su uticale izložbe savremenog francuskog i američkog slikarstva u Beogradu.

Tako je putovao po Evropi da bi se informisao o tendencijama u likovnim umetnostima (Italija 1957, Nemačka 1959), te je odlučio da mu slikarstvo bude životni poziv, i preselio se u Pariz 1962. gde je prvu samostalnu izložbu imao 1963., a u Jugoslaviji 1971., u Beogradu.

Tokom osme i devete decenije 20. veka učestvovao je na najznačajnijim likovnim smotrama u Francuskoj i Jugoslaviji.

Najveći i najvažniji deo svog opusa stvarao je u Parizu gde je i ostao do kraja života, a tokom karijere priredio je blizu 30 samostalnih i učestvovao na velikom broju grupnih izložbi.

Poslednji put samostalno je izlagao 2011. godine u Kragujevcu.

Ivačković je preminuo u Parizu 13. jula 2012. godine.

Njegova dela danas se nalaze u Muzeju savremene umetnosti, Narodnom muzeju u Beogradu, Centru Pompidu u Parizu, i uglednim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar