Otvorena izložba srpske umetnice Emilije Gašić u Njujorku

NJUJORK – Izložba fotografija „Između“ srpske umetnice Emilije Gašić otvorena je u galeriji „Culture Lab LIC“ u Njujorku, a sam projekat je već imao svoje postavke u Srbiji – Beogradu i Vrnjačkoj Banji, ali i u Londonu.

Njujorška publika će imati priliku do 30. maja da pogleda izložbu i da doživi način na koji diplomirana filmska i TV rediteljka Gašić posmatra okolinu kroz svoj objektiv – svet skriven između fantazije i stvarnosti, senke i svetlosti, sela i grada.

Publika je veoma željna kulturnih događaja, što je dokazano i na otvaranju ove izložbe fotografija, kada su bile prisutne osobe iz javnog života: glumica Katarina Radivojević, slikar Lendon Klej, filmski producent Tomas Mengen, scenariste i reditelji Kiran Magin i Tim Dilejni, scenografkinja Julanda Ju Rong Šije, producent Pol Pisaro (praunuk poznatog francuskog impresioniste Kamija Pisaroa).

“Jako sam srećna što je izložba izazvala toliko interesovanje. Održan je i koncert na otvorenom, ispred galerije, što je doprinelo tome da veče bude magično, ali me je i vratilo u ono vreme pre pandemije”, puna je utisaka autorka Gašić.

“Kako su fotografije nastale u momentima kretanja između raznih stanica, gradova, zemalja, drago mi je da tako simbolično i sama izložba putuje”, objasnila je umetnica.

Višestruko nagrađivana autorka poslednjih pet godina živi i radi u Njujorku kao svestrana umetnica – reditelj, direktor fotografije i fotograf.

Multitalentovana, strastveni zaljubljenik u vizuelnu umetnost, neprestano radi uglavnom na više projekata paralelno.

Trenutno razvija i svoj prvi dugometražni film „78 dana” koji je nastao tokom radionice “College Cinema” u okviru Venecijanskog bijenala.

Emilija Gašić je diplomirala režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, a postdiplomske studije nastavila je na Njujorškom univerzitetu, na “Tiš školi umetnosti”, gde su svojevremeno išli i legendarni reditelji – Martin Skorseze, Spajk Li, Džim Džarmuš, Kloe Žao (najnovija laureatkinja Oskara za film „Zemlja nomada“).

Pored Srbije i SAD, rediteljka je snimala filmove u Francuskoj, Norveškoj i Češkoj.

Dobitnica je nagrade „Nikon storitelers”, a nominovana je i za prestižno „Volker Bahneman” priznanje za neverovatna dostignuća u filmskoj fotografiji.

Emilija je sarađivala sa poznatim srpskim glumcima kao što su Tanasije Uzunović, Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Nataša Tapušković, Jasna Đuričić, Goran Bogdan, Nada Šargin, a realizovala je devet kratkih ostvarenja kao scenarista i reditelj.

Autorkini kratki filmovi obišli su razne svetske festivale, a njen film „Čekanje” imao je premijeru na 66. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma.

Taj film je osvojio nagrade u Srbiji, Japanu i Indoneziji, i bio prikazan na festivalu Kisa u Izmiru, Turska.

Gašić ima za sobom devet kratkih filmova kao snimatelj i još pet u pripremi, a na svojim projektima je radila i kao montažer i producent.

Njen svežiji snimateljski poduhvat „Ne radi lift” (Out of Order) u režiji Brendona i Kameron Laventur osvojio je nagradu na „Workers Unite” festivalu, a domaća publika je taj film gledala u Beogradu na Festivalu srpskog filma fantastike u novembru 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar