Otvorena izložba „What dreams may come“

U utorak, 5. septembra 2006. godine, beogradska V. I. P. Art galerija je u saradnji sa Dizajn-zonom organizovala grupnu izložbu fotografija pod nazivom „What dreams may come“. Autor izložbe je Neven Bjelić, a učesnici su: Miloš Ivanović, Milena Pavlov, Marko Sovilj, Vlada Marinković, Miroslav Živković, Mladen Mitrinović, Aleksandar Cule, Goran Stamenković, Bojan Milović, kao i umetnici potpisani pseudonimima – Artdirektor, Bane, Čegevara, Driks, Geza, Kameni, Mimaja, Mlađen.

Fotografije predstavljene na ovoj izložbi ukazuju na novi način koncipiranja same postavke, kao i selekcije radova. Tema izložbe – realizacija digitalnih radova (u ovom slučaju fotografija) u materijalnoj formi, odnosno čitljivost bez upotrebe tehnologije – već duže vreme intrigira istoričare i teoretičare umetnosti. Autori radova svedoče o svojevrsnom nelinearnom sledu: postavljanje fotografije na Internet – raspisivanje konkursa – izbor radova – postavka u galeriji.

Posredi je svakako jedan od kod nas retkih metoda, koji se, međutim, u svetu ne ubraja u krajnje inovativne. Kako bilo, pomenuta izložba utemeljuje vezu između virtuelnog i galerijskog prostora. Raznolikost odabranih radova, kako stilska tako i idejna, ukazuje ne samo na psihološku, umetničku i perceptivnu raznolikost autora već oslikava i globalnu interaktivnost i univerzalnost fotografije kao umetničkog medija. Svaki autor donosi odgovor na zadatu temu, u isti mah je prevazilazeći svojom umetničkom kreacijom i pokazujući da „umetnost preobražava tako što daje formu i smisao energiji sveta, te podseća na alhemijski postupak“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar