Otvorena smotra filmova Žan-Pol Belmonda u Kinoteci

BEOGRAD – Smotra filmova nedavno preminulog francuskog glimca Žan-Pola Belmonda (1933-2021) otvorena je večeras ostvarenjem „Do poslednjeg daha“ u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Smotra će trajati do 27. oktobra, uporedo sa izložbom plakata i fotografija čuvenog glumca u izlozima Francuskog instituta u Srbiji.

Na otvaranju smotre 12 filmova povodom odlaska jednog od najpopularnijih francuskih glumaca u svetu, posetioce su pozdravili direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i savetnik za kulturu i saradnju Francuske ambasade i direktor Francuskog instituta u Srbiji Stanislas Pjere.

Pantelić je rekao da je Belmondo bio „atipična figura, glumac koji je podsećao na čoveka sa druge strane zakona“, a uspeo je da se nametne „svojim kvalitetom, koji nije lako objasniti“.

„Belmondo je čovek o kome će sigurno jednog dana biti snimljen dobar film. Ostaje upisan zlatnim slovima u istoriji sedme umetnosti“, ocenio je Pantelić.

Pjere je istakao da je Belmondov „poseban lik, šarm i način govora, cela njegova pojava, privlačila sve koji su ga gledali i voleli“, a da je lično kao mladić preko glumca „otkrio novi talas i novi način igranja i snimanja filmova“.

Direktor Arhiva kinoteke Aleksandar Erdeljanović je u kratkom predavanju o životu i karijeri Belmonda rekao da je za njega bio „najveći francuski i jedan od najvećih svetskih filmskih glumaca“, koji se po svom izgledu, srednjeg rasta i slomljenog nosa, „nije činio kao zvezda“.

„Jedino što se na njemu primećivalo je bio neverovatan osmeh i šarm. Kada progovori bio je možda i najšarmantniji glumac. Zato su ga žene obožavale. A taj osmeh je znao da se zaledi i da postane opasan“, rekao je Erdeljan.

Smotru organizovanu povodom nedavne glumčeve smrti, otvorilo je remek delo novog talasa „Do poslednjeg daha“ (1960) reditelja Žan-Lika Godara sa Belmondom u glavnoj ulozi.

Tokom karijere snimio je više od stotinu filmova, sarađivao je sa značajnim francuskim rediteljima kao što su i Žan-Pjer Melvil, Luj Mal, Žorž Lotner ili Alen Ren, a igrao je i u preko 40 pozorišnih predstava.

U okviru smotre biće prikazani 22. oktobra „Moderato kantabile“ (1960) i „Žena je žena“ (1961), 23. oktobra „Leon Morin, sveštenik“ (1961) i „Najstariji Feršo“ (1963), 24. oktobra „Potkazivač“ (1962) i „Ludi Pjero“ (1965), 25. oktobra „doktor Popol“ (1972) i „U lavirintu moći“ (1976), 26. oktobra „Roberto la Roka“ (1961) i „Kradljivac iz Pariza“ (1967), kao i 27. oktobra „Vreli asfalt“ (1960). Prikazivanja su od 18.00 i 20.30.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar