Otvorene nove prostorije u Gračanici za glumce

GRAČANICA – Nove prostorije neophodne za rad Narodnog pozorišta u Prištini, danas su svečano otvorene u Domu kulture u Gračanici, tako da će dramski umetnici, pre svega glumci, imati svoje garderobere, šminkernicu i druge sobe potrebne za funkcionisanje teatra.

Upravnik prištinskog Narodnog pozorišta Predrag Radonjić istakao je da je veoma zadovoljan četvorogodišnjim ulaganjima.

„Nakon dobijanja postojećih prostorija u Domu kulture u Gračanici, u kojima smo 2014. godine ovde započeli ponovo svoj rad, ulaganjima Ministarstva kulture i informisanja Vlade republike Srbije, uspeli smo da izgradimo 250 kvadrata dodatnog prostora i da prilagodimo scenu pozorišnim potrebama“, otkrio je Radonjić.

Kako je naveo, to je bio rezultat tih ulaganja i nada se da je završena jedna etapa u razvoju i profesionalizaciji ovog teatra, koji je nekad bio ogromna kuća.

„Čini mi se da smo danas sa našom misijom i rezultatima ponovo to postali i da na neki način možemo biti primer nekim drugim pozorištima koja rade i funkcionišu u mnogo uređenijim i stabilnijim uslovima“, objasnio je Radonjić.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Jovović istakao je da srećan što se danas nalazi u Gračanici koju je nazvao „srpski Bauhaus“.

„Prištinsko pozorište je prevazišlo administrativnu liniju Kosova i Metohije, jednostavno se raširilo svuda, ne samo u Beogradu, već i Evropi, jer je ovde produkcija na izuzetno visokom nivou“, naglasio je gospodin Jovović.

„Ulažemo ne samo u očuvanje naše kulturne baštine, već ulažemo u sebe, u mlade, a ulagaće se naravno daleko više, jer rezultati pokazuju da ovde imamo ozbiljne ljude koji ozbiljno rade sa jakom produkcijom sa značajnim umetnicima i naučnim radnicima. Mogu slobodno reći da je Gračanica danas postala centar kulture savremenog stvaralaštva južne Srbije“, zaključio je Jovović.

Ispred Ministarstva kulture sektora za savremeno stvaralaštvo Miodrag Ivanović ističe da je ministarstvo izdvojilo nešto više od 2 miliona dinara za projekte koji se odvijaju u ovoj sredini.

„Veoma je važno da se nastavi sa kulturnim dešavanjima za opstanak naroda ovde u enklavi. Lako je biti gore u Srbiji i praviti program, a ovde je zaista teško. Ministarstvo prepoznaje taj napor ovih ljudi koji ovde rade i naravno da ćemo ubuduće nastaviti da pomažemo koliko možemo“, rekao je Ivanović.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović zahvalio se Kancelarijii za KiM i Ministarstvu kulture, navodeći da je ovo velika investicija za samu opštinu.

„Mogu da kažem da sam ponosan što Narodno pozorište Priština ima premijere baš ovde u opštini Gračanica, koja je već postala kulturni centar svih dešavanja. Sve ovo ohrabruje naš narod, a jako je važan kontinuitet investicija naše države u sve oblasti. Ovakvim tempom naš narod može da očekuje budućnost na našim prostorima“, podvukao je Popović.

U poslednjem periodu Narodno pozorište Priština sa sedištem u Domu kulture Gračanica iznedrilo je u koprodukcijama mnoge atraktivne predstave – „Deobe“ prema romanu Dobrice Ćosića i reditelja Juga Radivojevića (saradnja sa NP Niš i SNP Novi Sad), „Ribarske svađe“ Karla Goldonija, u režiji Milana Karadžića, „Antigona“ od Sofokla u režiji Nenada Todorovića, „Žene iz Troje“ prema Euripidu, reditelja Nebojše Bradića (koprodukcija sa NP „Zoran Radmilović“, Zaječar), „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ Bore Ćosića, reditelja Ivana Vukovića (saradnja sa Kruševačkim pozorištem) i mnoge druge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ovo na slici je gracanica na brdu Crkvine u Trebinju …