Otvoreno 10. izdanje festivala nemačkog filma „GoetheFEST“

BEOGRAD – Projekcijom filma „Curveball“ Johanesa Najbera sinoć je svečano otvoreno 10. izdanje filmskog festivala „GoetheFEST“ u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKCB), kao presek savremene nemačke kinematografije.

Na festivalu koji će trajati do 11. oktobra pod sloganom „Morati ili hteti“, biće prikazano osam nemačkih ostvarenja različitih senzibiliteta i autorskih rukopisa.

Maja Uzelac, urednica filmskog programa DKCB, poželela je dobrodošlicu prisutnima u ime ove institucije i naglasila da danas živimo u nekim novim, čudnim vremenima, ali još uvek imamo „Gete fest“ da nas upita da li moramo ili hoćemo.
Sunčica Šido, selektorka festivalskog programa i koordinatorka kulturnog programa Goethe instituta izrazila je veliku sreću što se proslavlja jubilej od 10 godina postojanja manifestacije i podsetila da su pre sedam dana objavljene nemačke filmske nagrade „Lola“.

Kako je navela Šido, prethodnih godina, objave o dobitnicima bile su mnogo ranije, što je bilo značajno prilikom selekcije filmova.

„Ove godine se ispostavilo da smo najvažnije dobitnike ove najznačajnije filmske nagrade u Nemačkoj u velikoj meri zastupili u programu“, sa zadovoljstvom je istakla selektorka filmova.

Apsolutni laureat „Lole“ u ovogodišnjem „Gete festu“ jeste – „Tvoj sam čovek“, koji je osvojio Zlato u četiri kategorije – najbolji igrani film, režija – Marija Šrader, scenario – takođe Marija Šrader i Jan Šomburg, kao i glavna ženska uloga – Maren Egert.

Srebrna Lola otišla je velikom reditelju Dominiku Grafu za film „Fabian ili put u propast“, omaž filmskom stvaralaštvu koji osvaja i nagradu za najbolju kameru – Hano Lenc i najbolju montažu – Klaudija Volšt.

Nosilac Bronzane Lole za najbolji film je spomenuti „Curveball“, koji je otvorio festival, a nosilac Zlatne Lole za najbolju mušku sporednu ulogu u ovom filmu je Torsten Merten.

U pitanju je komedija između groteske i političke satire, koja istražuje nemačku perspektivu rata u Iraku.

Večeras je na programu naslov „U komšiluku“, rediteljski debi poznatog nemačkog glumca Danijela Brila – tragikomedija o lažima puna crnog humora, kao i „Krvopije“ Julijana Radlmajera, horor komedija iz istorije kinematografije.

Drama „Svet će biti drugačiji“ Ane Kore Berahed biće prikazana u subotu, a obrađuje temu 11. septembra 2021. iz perspektive partnerke počinioca, dakle 20 godina nakon fatalnog napada na SAD.

Iste večeri je u selekciji navedena naučna-fantastična drama sa komičnim elementima – „Tvoj sam čovek“ Marije Šrader, takođe i nemački kandidat za Oskara.

U nedelju, 10. oktobra, program će otvoriti „Princ“, debitantsko ostvarenje rediteljke Lize Birvirt o visokobrazovanoj eliti Frankfurta punoj predrasuda, a u nastavku je „Ljudski faktor“ Ronija Trokera – psihogram jedne porodice iz više perspektiva.

Festival će u ponedeljak, 11. oktobra zatvoriti nagrađivani „Fabian“, delo koje prati troje protagonista u Berlinu tokom politički turbulentne Vajmarske republike.

GoetheFEST je nastao 2012. godine i predstavlja presek savremene nemačke kinematografije iz aktuelne godine, tradicionalno okrenut nagrađivanim i najboljim ostvarenjima sa čuvenog „Berlinala“, jednog od najznačajnijih svetskih festivala autorskog filma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar