Ovo je svet žena (2)

U knjizi autorskog dvojca Rozalind Harton i Sali Simons pod naslovom "Žene koje su promenile svet" ima oko pedeset junakinja koje su, svaka na svoj način, ostavile svoj trag u istoriji sveta. Bilo da su u pitanju vladarke ili ratnice, sportiskinje ili pronalazači, književnice ili revolucionarke, svaka od njih je pokazala kako i koliko žene mogu da preoblikuju i menjaju "muški" svet.
Među nekoliko književnica koje su našle svoje mesto u ovoj antologiji, prva je Džejn Ostin, za koju autorke navode da joj je omiljena zabava bila da nakon završetka svojih romana sa porodicom i prijateljima zamišlja šta se sa njenim junacima kasnije dogodilo. Na drugom kontinentu, Harijet Bičer Stou knjigom "Čiča Tomina koliba" pokrenula je lavinu rasprave oko robovlasničkog sistema koja je kulminirala time da ju je prilikom upoznavanja u Beloj kući Abraham Linkoln pitao: "Znači, vi ste ta mala žena koja je započela ovaj veliki rat?" Autorke su izdvojile i Virdžiniju Vulf kao jednog od najvećih pisaca 20. veka, a kao predvodnicu filozofskog pogleda na svet autorke izdvajaju Simon de Bovoar.
Autorke se, međutim, ne libe da istaknu da su postojale i one žene koje svet oko sebe i istoriju nisu menjale uvek nabolje. U tom kontekstu spominje se Đijang Đing, supruga kineskog vođe Mao Ce Tunga, koja se smatra odgovornom za zatvaranje i ubistva bezbroj umetnika i intelektualaca. Ništa bolje nije prošla ni Eva Peron, supruga argentinskog predsednika Huana Perona, koja je za vreme života bila obožavana kao ikona da bi se nakon njene smrti saznale razne informacije koje su joj u jednom trenutku umanjile sjaj, ali nikada nisu izbrisali njeno ime iz istorijske čitanke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar