Palata puna tajni

Iako je akademik Dragoslav Srejović svojevremeno otkrio naziv rimske palate u Gamzigradu – „Feliks Romulijana“, te tako potvrdio očekivane pretpostavke da se radi o Valerijevoj carskoj palati koju je imperator nazvao po svojoj majci Romuli – palata ostaje puna tajni. Uprkos konstantnim arheološkim radovima, još nije istražena ni unutrašnjost palate, a kamoli ono što se nalazi izvan njenih zidina. Ove godine Feliks Romulijana nije samo jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Srbiji, pa i ovom delu Evrope – već je i jedan od spomenika svetske kulturne baštine.
Možda bi upravo ovaj, od juna nov i prestižan status Gamzigrada trebalo atraktivnom arheološkom nalazištu da obezbedi veća sredstva za istraživanje i konzervaciju otkrivenog. Trenutno se vrše sondažna istraživanja zdanja čiji krov je nosila kružna kolonada i čija namena se još naslućuje. Za sada jedino promer od 36 metara ukazuje na monumentalnost objekta, ali ne i na funkciju koju je mogao imati. Sama palata zauzima bezmalo sedam hektara i opasana je dvostrukim – starim i novim zidom sa dvadesetak kula. Unutar zidina su carska rezidencija, hramovi, kupatila… Prošlogodišnje otkriće zlatne fibule van zidina palate samo je jedan od dokaza da svaki kvadratni metar unutar i van zidina palate krije mnoga iznenađenja.
Kasno odobrena sredstva za ovogodišnja arheološka istraživanja pomerila su, međutim, radove na Feliks Romulijani. Umesto da su otpočela već krajem proleća s lepim i stabilnim vremenom koje i jeste pravo vreme za izlazak i rad arheologa na terenu, istraživanja su pomerena za sam kraj leta, a hladni period ostaje da se pronađeni materijal proučava, čisti i konzervira u radionicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

feliks romulijanafelix romulianagamzigradrimska palatavalerije
Komentari (0)
Dodaj komentar