Palata umetnosti „Madlena“ biće otvorena 19. septembra u Beogradu

BEOGRAD – Svečano otvaranje Palate umetnosti “Madlena” u Beogradu planirano je za ponedeljak, 19. septembra u 19 sati, najavljeno je danas u susretu sa medijima u Hotelu Zepter, gde je izložen detaljan plan ovako velikog i značajnog projekta za kulturni život prestonice.

Na susretu sa medijima danas su govorili- dramski pisac Miodrag Mija Ilić, istoričarka umetnosti Dragana Biba Marković, arhitekta Zoran Marković i Karla Tolomeo – istaknuta i slavna umetnica iz Italije koja će svojim delima na izložbi „Stolice“ otvoriti Palatu umetnosti “Madlena”.

Veliki projekat i arhitektonsko zdanje od 7000 kvadrata, prema inicijativi gospođe Madlene Zepter se nalazi na adresi u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 61 u Beogradu, a u ponedeljak ovaj kompleks čeka publiku – goste na gala večeri, koja će imati prilike da prisustvuje multimedijalnom programu u više celina.

Italijanka Karla Tolomeo je dugo živela u Rimu, gde je stekla klasično obrazovanje, završila studije političkih nauka, pohađala ateljee velikih italijanskih slikara kao što je Đorđo de Kiriko i u to vreme stekla je veliku umetničku zrelost.

“Saradnja preko 50 godina između umetnosti i Madlene koja traje, dala je zamajac mnogim ogirinalnim domenima umetnosti. Na svečanom otvaranju moje izložbe u ponedeljak donekle se prikazuje i moj lični odnos i skoro prijateljstvo koje imam sa osnivačicom Palate umetnosti. Rekla sam “skoro” prijateljstvo, jer njoj dugujem veliko poštovanje zbog veličine njene ličnosti”, nadahnuto je govorila italijanska umetnica.

Zapažena već nakon prve samostalne izložbe u Rimu, danas Tolomeo živi iradi u Milanu, veoma je prepoznatljiva po bogatom stvaralačkom radu i umetničkoj praksi.
Iskazala se u mnogim disciplinama i veštinama kao što su crtež, grafika, klasična tehnika ulja na platnu i keramika, kreativna je u korišćenju novih materijala, primenjenoj umetnosti i u novim načinima izražavanja.

Izložba “Stolice” Karle Tolomeo ima još jednu dodirnu tačku sa Palatom umetnosti Madlena, a to je bogata zbirka Muzeja stilskog nameštaja, raskošnih garnitura autentične starosti, nastalih u epohama kojima estetski pripadaju. Reč je o salonu u stilu ampir (Francuska), o otmenim ambijentima Austrije, Portugala, Dalekog Istoka, Venecije.

„Otkriću vam i osnovu moje inspiracije. Sa moje četiri ruke sam uspela da udahnem novi život sveprisutnom piscu Borhesu, koga sam imala prilike da upoznam. Od njega mi dolaze sugestije, ideje, sve moje zamisli upravo od njega potiču. Smatram ga osobom koja ume da mašta, a za mene aspekt maštarenja je najvažniji u kreativnosti i dizajnu. Sve što radim donekle u svom stvaralaštvu je omaž Borhesu“, istakla je Tomero.

Ona je navela da od argentinskog književnika Horhea Luisa Borhesa dobija osećaj za fantastično, te smatra da je najveće bogatstvo za umetnika i ljudsko biće sposobnost da mašta.

Tolomeo se zahvalila Madleni Zepter na pozivu ne samo za otvaranje izložbe, već i za dodatni umetnički angažman, da dekoriše Kamerno pozorište u okviru Palate umetnosti, te da je to bio dosta kompleksan poduhvat i timski rad u kome su se svi kreativci angažovali.

Kako je najavio dramski pisac i prijatelj porodice Zepter, Miodrag Mija Ilić, novi ekskluzivan projekat – Palata umetnosti Madlena služiće novim ciljevima, a imaće duh avangarde, ali i atraktivnog.

Važno je istaći da će biti podrška kreativnom potencijalu pre svega mladih, ali i most između ljudi u Srbiji i onog najvažnijeg što se zbiva u sferi duha u savremenom svetu.

„Slobodno mogu reći da je u pitanju jedinstveno remek delo, očaravajuće zdanje, zaista velika umetnička kreacija, koja može slobodno konkurisati za nagradu najlepšim palatama sveta, a verujte mi, video sam mnoge palate u životu po Americi i Evropi“, istakao je svoje utiske Miodrag Ilić, čiji se komadi “Žanka” i “Kazanova protiv Don Žuana” igraju na sceni Opere i teatra Madlenianum, u vlasništvu bračnog para Filipa i Madlene Zeptrer.

On je podvukao da je u ovakav projekat uloženo puno snova, planova, energije i naravno – novca.

“Biće to legat umetnosti, želja Madlene da ostavi Beogradu i Srbiji nešto trajno, i predstavi svoju višedecenijsku kolekciju umetničkih dela svih vrsta“, rekao je Ilić.
Takođe, pisac je naglasio ogroman nemerljiv doprinos Madlene Zepter u kulturnom životu Beograda.

Palata umetnosti Madlena je tako zaostavština za budućnost, kojom porodica Zepter kruniše niz postignuća kao što su: Fondacija za naučne, tehničke i kulturne projekte, Galerija i Muzej Zepter, Aukcijska kuća “Madl`Art” (20 godina aktivnosti), Izdavačka kuća “Zepter Book World”, Opera i teatar Madlenianum, Kreativni studio Zepter (filmska i TV produkcija).

Tu je uključena i Nagrada za književnost „Žensko pero“, koju je dodeljivala ženska revija „Politika Bazar“, sponzorisanje Nagrade „Dobričin prsten“ Udruženja dramskih umetnika Srbije, za životno delo u glumi, osnovali su Fond za stipendiranje darovitih studenata i sportista.

Na sve to su pokrenuli i dve prestižne nagrade „Prix Litteraire Europeen Madlena Zepter“ – za književnost i Zepter International Award – “Artzept,” za visoki domet u dizajnu i primenjenoj umetnosti, koja se dodeljuje već 18 godina (za najbolje u 2022. stiglo je oko 200 prijava iz celog sveta).

Dragana Marković, istoričarka umetrnosti, je art direktor upravo nagrade „Artzept“, koja je navela da je Madlena Zepter pravi filantrop i mecena, jedinstvena na ovim prostorima, a da će Palata umetnosti Madlena biti moderna, ali obzirna prema klasici i tradiciji.

Dva važna trenutka u životu porodice Cepter dešavaju se u isto vreme i na istom mestu, krajem septembra, u Beogradu: obeležavanje 50 godina braka Filipa i Madlene, i završetak ambiciozno smišljenog programa nove institucije, u koju je uloženo skoro šest godina kreativnosti, posvećenosti i ljubavi, o čemu je govorio arhitekta Zoran Marković.

„Sa kolegama arhitektama Zoranom Simićem kao autorom ovog zdanja i Vladanom Đukićem radili smo na ovako ambicioznom i velikom projektu. Madlena je ceo proces pratila sa velikom pažnjom, imala je uvek osećaj za estetiku i enterijer, već smo sarađivali sa njom na drugim objektima po svetu. Ova palata je kao umetničko delo, ne posmatrate ga samo kao zdanje“, objasnio je arhitekta Zoran Marković.

On je detaljno opisao Palatu umetnosti na 7000 kvadratnih metara, i otkrio da se nalazi na četiri etaže kao multifunkcionalni objekat, prigodan je enterijer koji je pun kolekcije nameštaja bračnog para Zepter, sakupljan decenijama.

Takođe nalazi se unutra i bioskopska sala, Kamerna scena za teatarske forme sa manje glumaca (monodrame, duodrame) i intimne koncerte, izložbeni prostor u prizemlju, Muzej antikviteta, panoramske terase, bazen, što će sve postaviti nove visoke standarde.

Svečano otvaranje 19. septembra Palate biće obeleženo izložbom maštovito izrađenih stolica, skulptorsko-slikarskih ostvarenja svetski renomirane likovne umetnice iz Italije, Karle Tolomeo, pod naslovom “Da li bi voleo da sediš na umetničkom delu?”.

Program uključuje i koncert operskih zvezda iz Italije: Fabio Armiliato (tenor), Silvia Kolombini (soprano), Đanluka Skjarpeleti (tenor), Marika Lihter ( mecosopran), Kjara Giudis (soprano).

Onda sledi koktel u vrtu i staklenoj bašti gde će gosti u kompleksu bazena uživati u sinhronom – umetničkom plivanju nagrađivanih sportiskinja.

Posebno zadovoljstvo očekuje posetioce na mecanin Palate umetnosti gde je u Muzeju Orijent izložen ogroman broj artefakata iz Kine, Japana, Hong-Konga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar