Performansi, prezentacije, predavanja na Kondenz festivalu

BEOGRAD – Kondenz, festival savremenog plesa i performansa, 12. po redu, održaće se od 23. oktobra do 4. novembra na više lokacija u Beogradu u organizaciji Stanice – Servisa za savremeni ples, kaže za Tanjug Marijana Cvetković – menadžerka Stanice, servisa za savremeni ples.

Kako je Cvetković napomenula ovogodišnji program u fokus interesovanja stavlja nekoliko ključnih tema, obrađenih kroz performanse, prezentacije, predavanja i razgovore.

„Festival će, 23. oktobra u 20 sati u Kulturnom centru Grad, otvoriti predstava „Efemerne konfesije“ songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu, post-kabaretski muzički igrokaz koji se opire kanonima, kategorijama, šablonima i paternima“, kazala je Cvetković.

Prema njenim rečima, dosadašnja izdanja festivala nastajala su o organizaciji nezavisne plesne scene u Srbiji koja nema gotovo nikakvu podršku kulturnih vlasti u našoj zemlji.

„Ovaj festival i svi programi koji se održavaju tokom godine, koje organizuje Stanica – Servis za savremeni ples sa svojim partnerima, nastaju jer smo naučili da opstajemo bez ikakve institucionalne podrške“, kazala je Cvetković i naglašva da je Kondenz jedini festival u Beogradu koji pruža uvid u trendove u eksperimentalne prakse savremenog plesa koje nastaju i kod nas i u svetu.

„Beograd nema svoj plesni centar i mesto gde se redovno igraju predstave savremenog plesa. Naš festival pokazuje nove tokove i ideje u eksperimentalnim praksama u oblasti savremenog plesa“ kazala je Cvetković.

Kako kaže jedna od glavnih tema koja se problematizuje na festivalu tiče se pitanja rada.

„Pokušaćemo da rasvetlimo okolnosti i uslove rada u savremenom plesu. Intereuje nas pod kojim uslovima se umetnici angažuju i da li oni imaju minimum uslova za svoj rad i umetničko stvaralštvo“, kazala je Cvetković i dodala da će u fokusu festivala i biti položaj žene u oblasti kulture.

„Razovaraćemo o jednakim šansama za žene u sferi savremenog plesa i mogućnostima za rad i pristojan život. Kroz performanse i ostale forme izražavanja na festivalu bavićemo se i pitanjem queer tela u savremenom plesu i pokažemo da tema ne treba da bude na marginama naše umetnosti i kulture“, navela je Cvetković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar