Perišić: Izložba u Rimu važan događaj za Državni arhiv

RIM – Izložbu na pontifikalnom Lateranskom univerzitetu u Rimu “Srbija i Vatikan 1878-1914“, posvećenu odnosima Srbije i Svete stolice, priredio je Državni arhiv Srbije, a direktor te ustanove Miroslav Perišić kaže da je to značajan događaj za Arhiv, jer ima čast da predstavi svoja dokumenta o odnosima Sbrije i Svete stolice iz jednog manje poznatog perioda.

“Napravili smo izložbu u Beogradu, ali i ovde je, sa istim materijalom, priređena druga izložba. Posetioci mogu da vide dokumenta i fotografije koji se odnose na značajanu, ali nedovoljno istraženu i poznatu temu”, rekao je Perišić.

Posetioci će imati priliku da vide i pročitaju dokumenta o tome kako su tekli razgovori o sklapanju Konkordata, 1914/1915. godine, o poseti kralja Aleksandra Obrenovića papi Lavu XIII, koliko su srpski vladari u 19. veku ulagali napora i finansija u izgradnju katoličkih crkava i škola.

Izložba, koju su otvorili ministri spoljnih poslova Srbije i Svete stolice, Nikola Selaković i Pol Galager, čine i dokumenta koja svedoče o odnosima Svete stolice i Srbije, od godine kada je naša država međunarodno priznata, do 1914. godine.

Dodao je da su poseban dodatak izložbi dokumenta koja svedoče o uspostavljanju diplomatskih odnosa Kraljevine SHS i Svete stolice.

“Sada imamo dve izložbe, jednu u Beogradu, jednu u Rimu, ali na teritoriji koja pripada Vatikanu, i ovo je prvi put da neka institucija srpske kulture ima u isto vreme izložbu na dva mesta, u dve države”, rekao je Perišić.

Takođe, izložbu prati i dvojezični katalog o odnosima Srbije i Svete stolice.

Priprema je trajala nešto više od šest meseci, ali najveći posao je bio pre same pripreme, togom istraživačkog rada o manje poznatoj temi, dodao je Perišić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar