Pesnički slem performans Poezin grupe 15. maja u Zagrebu

ZAGREB – Pesnički slem performans “Poezin grupe” na kome učestvuju četiri srpska pesnika, biće izveden 15. maja u bašti Akademskog kulturnog centra (AKC) u Zagrebu, najavili su organizatori.
Nastup slem pesnika iz Srbije realizuje se u okviru projekta u 2021. godini – “Subscene za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride”, a umetnici koji će se predstaviti su – Nikola Oravec, Damir Nedić, Radovan Božović i Milan Mijatović.
Pored autora iz Srbije, na ovom besplatnom događaju nastupiće i specijalni gosti, slem pesnici iz Zagreba – Mario Kovač i Hrvoje Mimica (MC Deda).
Veče slem poezije će se realizovati takođe i 27. maja u Beogradu na adresi Kulturnog centra Grad.

Damir Nedić (Kragujevac, 1984) objavio je dve zbirke pesama “Ugrizi” (2009) i “Nešto si zaboravio” (2012), a režirao je i predstavu “Ljudi iz struke” za Akademsko pozorište SKC u Kragujevcu.

Nikola Oravec (Novi Sad, 1984) diplomac je Filozofije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, objavljuje poeziju, kritike, eseje za mnoge magazine, a takođe uređuje satirični blog na kome piše scenarija za kratke stripove.
Pesnik Radovan Božović (Beograd, 1980) zapravo je završio Biološki fakultet, a pesme je objavljivao u časopisima i onlajn portalima, često nastupa kao izvođač slem poezije.

Najstariji među njima je Milan Mijatović (Beograd, 1972), koji ima i najviše iskustva, inače je osnivač organizacije “Poezin”.

Ima za sobom veliki broj kolektivnih slem perfomansa po Srbiji i regionu, kao i jedno samostalno veče, dve knjige poezije, a najviše ga zanima da poezija živi na sceni.
Slem Pesnici će nastupiti u četiri kruga poezije, a u svakom krugu slemeri će izvesti po jednu svoju pesmu u formi slem performansa.

Slem predstavlja takmičenje u poeziji gde pesnici izvode svoja originalna autorska dela, koje ocenjuju članovi žirija ili sama publika.

Začetnik slem poezije bio je Amerikanac Mark Smit davne 1984. godine u Čikagu, a od 1986. te vrste večeri postale su redovne u jednom džez klubu.
Usled pandemije i nemogućnosti normalne komunikacije i socijalizacije, kao i ugrožene kulturne razmene, ideja organizacije “Poezin” je da vrati život i kulturu u normalne tokove.

Takođe napominju da su svi učesnici iz Srbije i Hrvatske revakcinisani, a da je nastup planiran na otvorenom prostoru uz predviđeni razmak – distancu za publiku i izvođače.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar