Petnički razgovori novi model promocije nauke

BEOGRAD – Istraživačka stanica Petnica je osmislila novi obrazovni program „Petnički razgovori“ koji je namenjen najširoj javnosti i predstavljaće najnovija naučna dostignuća.

U poslednjim „Petničkim razgovorima“ pod naslovom „Dedamrazologija“ koji su posvećeni nauci o Deda Mrazu govorilo se o fizici, psihologiji, istoriji i geografiji, a koristeći detalje iz mitologije o Mrazu, saopštila je Istraživačka stanica Petnica.

„Kako kvantna mehanika može da objasni činjenicu da Deda Mraz u jednoj noći može da donese paketiće svoj deci na planeti, kako irvasi i sanke mogu da lete, preko toga zbog čega su praznici važni u odrastanju dece, kako su se praznici slavili kroz istoriju, pa do toga kako izgleda Laponija i Finska „, kaže programski direktor Petnice Nikola Božić.

Sagovornici „Petničkih razgovora“ bili su ambasador Srbije u Finskoj Saša Obradović, fizičar i naučni novinar Slobodan Bubnjević, psiholog Ana Radanović i istoričar Vukašin Zorić.

„Ideja za ‘Petničke razgovore’ je sazrevala godinama. Okolnosti kada su mnogi obrazovni programi prešli u virtuelni svet tu ideju je dovela do realizacije. Želeli smo da naši stručni saradnici i nekadašnji polaznici, koji imaju ekspertizu u različitim zanimljivim naučnim oblastima, svoje znanje prenesu, ne samo našim polaznicima, nego i svima zainteresovanim u Srbiji“, pojašnjava Božić.

Naglašava da polaznici imaju veliku želju da aktivno učestvuju u diskusiji sa predavačima, a celokupan sadržaj je dostupan i nakon završetka događaja na društvenim mrežama, pa ga i škole mogu koristiti za upotpunjavanje svoje nastave.

Ističe da su „Petnički razgovori“ pre svog prazničnog izdanja imali nekoliko zanimljivih tema – istraživanje planete Mars, zaštita intelektualne svojine (patenti i dizajn), kako se piše naučni rad…

Na petničkim frazgovorima učestvuje preko 150 gostiju, a događaje prati i više hiljada ljudi.

Božić najavljuje da Petnica planira da sa ovakvim događajima nastavi i kada se okolnosti sa pandemijom smire.

„Možda jesmo bili primorani da neke aktivnosti organizujemo online, ali treba iskoristiti najbolje za polaznike, kako bi stečeno iskustvo unapredilo naše programe i u redovnom stanju, naglašava Božić.

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna neprofitna organizacija koja od 1982. godine radi kao jedinstveni nacionalni centar namenjen mladima uzrasta 14-19 godina koji pokazuju izrazito visok stepen zainteresovanosti i sposobnosti u domenu prirodnih i društvenih nauka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar