Pijanista Karol Befa nastupa 22. maja na Kolarcu

BEOGRAD – Poznati francusko-švajcarski kompozitor i pijanista Karol Befa prvi put će gostovati u Srbiji u subotu, 22. maja na besplatnom koncertu u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, kao deo manifestacije “Molijerovi dani”.

Gostovanje značajnog muzičara i muzikologa organizuje Centar beogradskih festivala – CEBEF uz Francuski institut u Srbiji, u okviru Sezone umetničke muzike “Doživi uživo”.

Francusko-švajcarski pijanista prvi put će se predstaviti beogradskoj publici u nesvakidašnjem muzičkom nastupu tako što će izvoditi klavirske improvizacije na teme koje su zadate iz publike, a koje nisu samo iz muzičke sfere.

Kompozitor objašnjava da te improvizacije mogu podrazumevati samo jednu reč tipa „Tristan“, ili neki zamišljeni susret, kao između Don Žuana i Karmen, ili imaginarno delo – „Bahov tango“.

“Kažu da improvizovati znači komponovati i izvoditi istovremeno, bez pripreme, neku poemu, neku ariju, neki govor. Sve je moguće zamisliti i iskazati muzikom. Publika je jedini sudija”, istakao je Befa.

Nedavno je u prevodu na srpski jezik objavljena nagrađivana knjiga ovog muzičara i matematičara Sedrika Vilanija “Iza kulisa stvaranja” u izdanju Centra za promociju nauke (CPN) i Matematičkog instituta SANU.

Na poziv upravo ovih institucija, u okviru programa “Maj mesec matematike” CPN-a, Karol Befa će imati razgovor sa posetiocima u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine od 18h, da bi onda održao koncert od 20 časova.

Moderator tog razgovora, gde je obezbeđen prevod, biće dr Vesna Todorčević, a promocija knjige čini deo zvaničnog programa manifestacije “Molijerovi dani”.

Pijanista Befa je dvostruki dobitnik prestižne nagrade “Muzički pobednici – klasika” u kategoriji “Kompozitor godine”, a Francusko Udruženje autora (SACEM) dodelilo mu je Gran Pri za celokupno dosadašnje stvaralaštvo u oblasti simfonijske muzike.

Sezona umetničke muzike CEBEF-a realizuje se uz podršku Grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja RS.

Besplatne ulaznice publika može preuzeti na blagajni Kolarca, a zbog važećih epidemioloških mera, broj karata je ograničen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar