Počeo Alternative film-video festival 2020 u onlajn formatu

BEOGRAD – Nezavisna smotra “Alternative Film/Video festival 2020” sa sedištem u Beogradu, počela je sinoć projekcijama onlajn preko platformi Vimeo, YouTube i Zoom, i trajaće do nedelje 13. decembra, najavili su organizatori.

Zbog veoma nepovoljne situacije, održavanje festivala je bilo pod znakom pitanja, ali Dom kulture Studentski grad sa Novog Beograda kao i ceo tim smotre Alternative film/video dali su sve od sebe, da ovakav festival ipak opstane i u najtežim vremenima.

Projekcije filmova počinju od 20 sati, a sinoć je na programu predstavljeno 10 kratkih ostvarenja ukupnog trajanja oko 80 minuta, autora iz Austrije, Francuske, Nemačke, Brazila, Novog Zelanda, Australije, Meksika i SAD.

Konkurs za prijavu filmova na festival je kasnio upravo zbog neizvesne situacije oko pandemije i održavanja kulturnih dešavanja, a i pored toga, stiglo je više od 400 prijava, od čega su selektori Isidora Ilić i Boško Prostran u takmičarski međunarodni program uvrstili 27 filmova.

Ove godine će i regionalni program “Jug-jugoistok”, poznat kao prateći na festivalu, predstavljati deo takmičarskog programa, čiji je selektor Greg de Kjuir.

Svi takmičarski programi pratiće se preko platforme Vimeo, i link će biti dostupan nekoliko sati nakon postavljanja na sajtu www.alternativefilmvideo.rs , gde svi zainteresovani mogu pronaći neophodne informacije i usmerenje na linkove za praćenje filmova.

Osnivač festivala je Dom kulture “Studentski grad”, redakcija Akademski filmski centar.

Alternative Film/Video festival stvoren je 1982. godine u Beogradu, kao mesto susreta umetnika, teoretičara, kritičara i publike, a glavna misija je bila da podržava nove kreativne mogućnosti u vizuelnim medijima.

Festival omogućava uvid u trenutno stanje novih filmskih i video tendencija u regionu i svetu.

Danas od 18 sati je u pratećem programu razgovor o knjizi “Negovana divljina” Bojana Jovanovića na Vimeo platformi, da bi onda usledila Takmičarska selekcija od 20 sati.

Sutradan od 15 časova u planu je predavanje “Desktop Cinema” Istraživačkog Foruma, dok je od 18 sati Kinetik kolektiv i tema “Atlas čestica – da li si predvidljiva?” na YouTube kanalu.

Subota je rezervisana za Regionalni revijalni program “Jug – Jugoistok” od 18h na Vimeo, što predstavlja pregled novih filmskih i video radova od juga do istoka Evrope.

Zemlje na ovom području su klasifikovane kao balkanske i mediteranske, kapitalističke i socijalističke, evropske i neevropske.
“Jug-jugoistok” promoviše radove namenjene bioskopima, galerijima, onlajn i drugim izložbenim prostorima.

Poslednji dan u nedelju rezervisan je za Okrugli sto “Diskusija žirija” već od 11 sati, preko Zoom aplikakcije, što čini razgovor sa kustosima i članovima žirija o selekciji festivala i nagrađenim filmovima, a Zoom sastanak je besplatan i otvoren za publiku.

Predavanje u nedelju od 18 sati “Škola avangardnog filma: austrijska avangarda” na Vimeo servisu zatvara ovogodišnje onlajn izdanje Alternative Film / video festivala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar