Pokrenut projekat rodne ravnopravnosti u kulturi do 2023.

BEOGRAD – Asocijacija “Nezavisna kulturna scena Srbije” (NKS S) iz Beograda sa partnerima iz nacionalne mreže, u maju je pokrenula projekat „Rodna ravnopravnost rađa kulturnu raznolikost”, koji će trajati do aprila 2023. godine, saopštila je danas ta organizacija.

Navodi da je na prošlogodišnjem svetskom konkursu, od 1.027 projekata iz celog sveta, ovaj projekat izabran kao jedan od šest najboljih i kao jedini iz Srbije.

Partneri iz nacionalne mreže su – “Kolektiv mladih žena Femix”, “Pobunjene čitateljke”, “Millennium”, “Studio 6”, “Kulturanova”, “Elektrika” i Centar za emprijske studije kulture jugoistočne Evrope, a projekat se odvija uz podršku UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost.

Cilj ovog projekta je stvaranje preduslova za korektniji pristup koji ženama kao autorkama kulturnih izraza pruža jednake mogućnosti na kulturnom polju u Srbiji.

Tokom projekta biće kreirana nacionalna mreža ženskih organizacija i samostalnih umetnica, menadžerki, kustoskinja i preduzetnica koje rade u kulturnom i kreativnom sektoru, sa ciljem da služi kao platforma za međusobnu saradnju i podršku.

Prvi korak u procesu ovog projekta jeste istraživanje putem anketa koje će uključiti najmanje 200 kulturnih radnica i preduzetnica iz sva tri sektora (javnog, privatnog i civilnog), iz različitih delova Srbije i raznolikih starosnih grupa.

Anketa je prvenstveno usmerena na ispitivanje uslova rada u kulturnom sektoru, ali biće analizirani i uslovi života zaposlenih, kao i oblici rodne diskriminacije.

Upitnik se popunjava digitalno, pa je poziv otvoren za sve umetnice, kustoskinje, menadžerke u kulturi, preduzetnice koje rade u kulturnom sektoru u Srbiji, da uzmu učešće u istraživanju onlajn i tako pomognu uspešnoj realizaciji projekta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar