Portalu SEEcult.org nagrada „Tanja Petrović“

BEOGRAD – Portal za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org ovogodišnji je dobitnik Nagrade za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima Fondacije „Tanja Petrović“, koja će biti uručena u četvrtak, 27. februara, u 13 sati, u Jugoslovenskoj kinoteci.

Portal za kulturu SEEcult.org već 18 godina doprinosi razvoju otvorene kulturne i umetničke scene u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, promovisanju multikulturalne i međunarodne saradnje u regionu i šire.

Na portalu je do sada objavljeno više od 400.000 tekstova iz oblasti kulture i umetnosti koji su obogaćeni vizuelnim foto i video sadržajima.

Od svog osnivanja do danas, SEEcult.org realizovao je i niz projekata koji se tiču savremene vizuelne umetnosti, kulturne politike, edukacije i kritičkog sagledavanja savremenog stvaralaštva.

Među njima su regionalni projekti “Criticize This“, „Let’s Talk Critical Art“, „Abeceda nezavisne kulture“ i „Arhiv kao praksa“.

U saradnji sa institucijama kulture u Srbiji i regionu, organizovao je više reprezentativnih izložbi.

Fondacija „Tanja Petrović“ ove godine specijalnu Plaketu za entuzijazam u kulturi dodeljuje gimnazijskom pozorištu iz Lebana „Teatru Gimnazijalac“ koje je, tokom deset godina postojanja, nagrađivano tri puta na gimnazijskim pozorišnim takmičenjima, da bi prošle godine, protestima osvajalo slobodu za svoju zabranjenu predstavu „Mrtvo more za početnike“, nastalu po motivima knjige „Seks za početnike“ Jasminke Petrović i pripovetke Radoja Domanovića „Mrtvo more“.

Fondacija je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović koja je, kao autor, novinar i urednik, svoj profesionalni život posvetila promovisanju kulture i umetnosti u medijima, radeći u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu.

Dosadašnji laureati nagrade su, novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, kultni radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije „Trezor“ Bojana Andrić, novinar, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović, teatrolog, pozorišni kritičar i umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica i novinar i kolumnista Teofil Pančić.

Plaketa za entuzijazam u kulturi je, do sada, dodeljena, omladinskom klubu iz Leskovca „Ančiki – OKAn“ i međunarodnom festivalu kratkog igranog filma „Bašta Fest“ iz Bajine Bašte.

Osnivači Fondacije „Tanja Petrović“ su Antonela Riha, Borut Vild, Vojka Pajkić Đorđević, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Srdan Golubović, Tamara Pupovac i Jelica Greganović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar