„Portreti“ Džon Berdžer o umetnicima

BEOGRAD – „Službeni glasnik“ je objavio izuzetno značajno delo za sve koje zanima ili se bave umetnošću – „Portreti: Džon Berdžer o umetnicima“, koju je priredio Tom Overton.

Englez Džon Berdžer (1926-2017) nije poznato ime kod nas, ali se u svetu smatra za jednog od najboljih likovnih kriticara 20. veka, esejistu, romanopisca, slikara, pesnika, prevodioca.

Slavu izvan umetničkih krugova stekao je romanom „G“ koji je dobio Bukerovui nagradu i knjizi i seriji BBC-a „Načini gledanja“, kojima je hteo da demistifikuje istoriju umetnosti i otkrije načina koje se značenje i ideologija prenosekrozvizuelne medije.

Ova knjiga je postala jedna od ključnih u pročavanju istorije umetnosti 20.i 21. veka.

Njegov prijatelj i kolega Overton je posle Berdžerove smrti odabrao 74 umetnika – od slika na pećinama Šove (30.000 godina pre nove ere) do palestinske slikarke Rande Mdah(1983), da bi na najbolji način pokazao kako je ovaj renesansni pisac i umetnik sjajno tumačio umetnike za koje je smatrao da su uneli nešto znacajno i novo u likovnu umetnost.

Osim Berdžerovih tekstova, koji bi svaki ponaosob mogao da bude studija o umetniku o kome je pisao, knjiga poseduje registar, reference uz tekst i bibliografiuju, tako da obuhvata 636 strana.

Svaki tekst ima crno-belu reprodukciju dela koji je poslužio Berdžeru da objasni koje osobine odlikuju određenog umetnika i zavređuju da se pozabavi njima.

Berdžer je taman poceo da studira kada ga je omela vojna služba u Drugom svetskom ratu, a 1946. je u Londonu studirao slikanje u školi za umetnost u Čelsiju. Karijeru je počeo kao slikar i dosta je izlagao a od 1848. do 1955. počinje da piše umetničke kritike.

Prvi roman objavljuje 1958. „Umetnik našeg vremena“ baziran na iskustvima sa druženjem slikara koji su pred Hitlerom emigrirali u Veliku Britaniju ili SAD.

Prvu zbirku eseja o slikarima i umentosti, Berdžer objavljuje 1960.

U francusko alpsko selo Kensi se preselio 1974. i tu je živeo 40 godina. Objavio je 30 knjiga, a 2009. je dobio nagradu Zlatni PEN koji se dodeljuje piscu čije je „stvaralaštvo imalo veliki uticaj na čitaoce“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar