Poslednje otkriveno delo Betovena u Kolarcu

BEOGRAD – Beogradska filharmonija izvodi ekskluzivan program zajedno sa dirigentom Markusom Bošom i superstarom na violončelu, Kijanom Soltanijem, i to na dva koncerta 12. i 13. marta u Kolarcu.

Na programu su dela Betovena i Šumana, a nastup u petak je tradicionalno posvećen uspomeni na Zorana Đinđića.

Kako najavljuju organizatori, program otvara „muzička ekstravagancija“ – nedovršeno Betovenovo delo „Magbet“ uvertira, rekonstruisana na osnovu kompjuterskog programa.

Izvedena je u SAD 2001. godine na osnovu sačuvanih skica i njegovo je poslednje otkriveno delo.

Publika će moći da proceni koliko ovo delo pripada Betovenu, a koliko je proizvod rekonstrukcije.

„U godini kada ceo svet obeležava Betovenov jubilej, smatram sjajnim potezom što Beogradska filharmonija istražuje njegova nedovršena dela i tako ponudi moguće odgovore. Orkestar je radoznao, borben kada je muzika u pitanju, uživam u zajedničkom radu i njihovoj otvorenosti“, rekao je dirigent Boš.

Violončelista Kijan Soltani, od zvezde u usponu i debija u Zlatnoj sali bečkog Muzikferajna, postao je jedan od najupečatljivijih muzičara mlađe generacije.

Nastupa sa najboljim orkestrima sveta, a nakon Beogradske, naredni koncert ima sa čuvenom Losanđeleskom filharmonijom.

Izvešće Šumanov Koncert, delo čiji uspeh autor nije doživeo, a danas je jedno od najpopularnijih u literaturi za violončelo.

Na programu su još i Betovenova simfonija br. 2 i Šumanova Uvertira, Skerco i Finale.

Ulaznice za nastup u četvrtak su u prodaji, a sto karata za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta u petak, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar