Pošta Srbije izdaje marke u čast Pokreta nesvrstanih

BEOGRAD – Pošta Srbije izdaje specijalnu emisiju prigodnih poštanskih maraka „60 godina od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih – Beograd 1961. godine“, u čast velikog diplomatskog jubileja i izuzetno važnog međunarodnog događaja, koji predstavlja Prva konferencija Pokreta, održana od 1. do 6. septembra 1961. u Beogradu, najavili su iz Pošta Srbije.

Beogradska konferencija označava i početak važne međunarodne uloge za grupu država koje su se zalagale za ideale ravnopravne saradnje, otvorenosti i jednakosti u međunarodnim odnosima.

Prigodne poštanske marke doprineće promociji principa, ideala i značaja Pokreta nesvrstanih koji ima i danas, čemu Republika Srbija ostaje duboko posvećena, ali i podsećanju na značaj Beograda i nekadašnje Jugoslavije u procesu formiranja i delovanja Pokreta nesvrstanih.

Ovo specijalno izdanje obogaćeno je digitalizovanim materijalom koji se može očitati preko dva QR koda na tabačiću izdanja – QR kod u gornjem desnom uglu, vidljiv i na digitalnom prikazu izdanja, vodi na stranicu https://efilatelija.posta.rs/wordpreš/, a QR kod u donjem levom uglu vodi na stranicu sa digitalizovanim artefaktima iz vremena održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih, i može se očitati samo sa štampanog tabačića izdanja (stoga je na prikazu zamenjen slovima).

U realizaciji izdanja koje je od danas u opticaju, stručnu saradnju pružio je Muzej Jugoslavije. Grafička obrada izdanja delo je Nadežde Skočajić, kreatorke maraka Pošte Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar