Potpisan Program kulturne razmene Srbije i Indije

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i državna ministarka za spoljne poslove i kulturu Indije i specijalni izaslanik premijera Indije Minakaši Leki potpisale su danas Program razmene između Vlada Srbije i Indije o saradnji u oblasti kulture i umetnosti.

Programom se podstiče razvoj saradnje u svim oblastima, neposredna saradnja između ustanova kulture, kao i razmena umetnika i profesionalaca iz oblasti kulture i umetnosti na svim nivoima, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja.

Gojković, koja se sastala sa Leki u okviru održavanja sastanka Pokreta nesvrstanih zemalja kojim se obeležava 60 godina od održavanja prve konferencije u Beogradu, naglasila je da se Srbija zalaže za dodatno jačanje kulturnih veza između dve zemlje, budući da, kako je rekla, postoje dobri preduslovi i da će današnjim potpisivanjem petogodišnjeg Programa razmene, saradnja u ovoj oblasti biti konkretizovana i ojačana.

Program razmene predviđa saradnju u svim oblastima kulture i umetnosti – muzike, pozorišta, filma, festivala, muzeja i izložbi, arhiva, očuvanja materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, izdavaštva, biblioteka, digitalizacije kulturnog nasleđa, pre svega kroz neposrednu saradnju između ustanova kulture.

Gojković i Leki su razgovarale o aktivnostima i mogućnostima saradnje u oblasti filmske industrije, a Gojković je podsetila da Srbija u okviru svoje kulturne politike ima za cilj privlačenje inostranih produkcija, kao i da dodeljuje podsticajna sredstva putem povraćaja 25 odsto kvalifikovanih troškova ostvarenih u Srbiji, a preko uloženih pet miliona evra, povraćaj je 30 odsto.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnosti održavanja nedelje filma, kao i dana kulture Indije u Srbiji i u tom sklopu posete indijskih ansambala i izvođača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar