Potpisan Protokol o saradnji FDU i VGIK

BEOGRAD – Dekan Fakulteta dramskih umetnosti Miloš Pavlović i prorektorka za međunarodnu saradnju i istraživanja Sveruskog državnog instituta za kinematografiju S.A.Gerasimov (VGIK) Elena Rusinova potpisali su danas u Beogradu Protokol o saradnji kojim je ozvaničena višegodišnja saradnja dveju visokoškolskih ustanova.

Pavlović je istakao da je VGIK jedna od najuglednijih i najstarijih filmskih škola, koja ove godine proslavlja vek postojanja, i da će kao takva FDU doneti nova znanja, uvid u nove najsavremenije umetničke prakse i nove metode učenja.

„Želimo da ova saradnja ovdašnjoj kulturno-umetničkoj sceni dodatno predstavi bogato i uzbudljivo rusko umetničko tržište, a da našim mladim umetnicima ponudi nove omogućnosti za usavršavanje i rad“, kazao je Pavlović.

On je primetio da je u vremenu turbulentnih okolnosti za umetnost, izazova za glumce, reditelje, dramaturge, sve kompetitivnijeg tržišta, važno da se proširuju vidici, stiču nova znanja i da se na nove savremene načine promišljaju i oblikuju događaji.

Ukazao je da je važno sačuvati posebnost i vrednost autentičnog umetničkog izraza, negovati tradiciju i na njoj graditi savremene platforme za stvaranje kvalitetne umetnosti.

„Radeći sa našim profesorima i studentima proteklih dana, članovi delegacije VGIK-a su nam prikazali i sa nama podelili neverovatna znanja, veštine, pomogli nam da zajedno sagledamo granice umetničkog rada do kojić ćemo, nadamo se, zajedno koračati narednih godina“, rekao je Pavlović.

Rusinova je kazala da će danas potpisani zvanični dokument motivisati obe strane i proširiti format saradnje sve institucije.

„Ovaj protokol ne označava početak nekog novog posla, niti je kamen temeljac naše saradnje jer ona postoji više godina. Dekan Fakulteta dramskih umetnosti nam je pokazao Knjigu utisaka u kojoj smo prepoznali potpise nekih nama dragih ljudi, a jednu od posveta je ostavio Sergej Bondarčuk“, rekla je Rusinova koja je pozvala kolege sa FDU-a na proslavu 100 godina VGIK-a u septembru i na kongres Asocijacije filmskih škola u oktobru.

Ataše za kulturu i prvi savetnik u Ambasadi Ruske Federacije Aleksandar Nikolajevič Konanihin ocenio je današnji događaj na FDU-u kao važan i kvalitativnu promenu u odnosima Rusije i Srbije u oblasti kulture.

„Ove godine smo imali tri zajednička filma, dva dokumentarno-igrana i jedan igrani koji je prikazan u više od 20 zemalja i ovaj protokol, koji je danas potpisan, ojačaće tu saradnju“, istakao je Konanihin, ocenivši to i kao doprinos kulturi slovenskih zemalja, ali i celokupnoj evropskoj kulturi.

Profesori i studenti škole VGIK borave u Beogradu od 11. juna i organizovani su masterklasovi sa fokusom na glumu i scenski pokret, kompjutersku grafiku i specijalne efekte u audiovizuelnim sadržajima, korišćenje svetla u kinematografiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar