Potpisan ugovor o legatu Ester Bajer

BEOGRAD – Ugovor o legatu Jevrejke Ester Bajer, rođene u logoru Staro Sajmište i jedne od retkih još uvek živih žrtava holokausta, potpisan je danas u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, a njime Bajer ovoj instituciji poklanja celu svoju arhivu, pre svega vezanu za Jevreje u Srbiji, saopšteno je danas iz ove institucije.

Pored lične biblioteke, arhiva Bajer uključuje i originalne predratne fotografije njene porodice, kao i mnoštvo predmeta iz njenog stana.

„Pokloni gospođe Bajer svakako su jedan most koji nas spaja sa sopstvenom prošlošću, ali i sa jednim narodom koji je bio i ostao važan deo naše zemlje“, izjavio je predsednik Udruženja Adligat Viktor Lazić.

Prema njegovim rečima, pokloni Ester Bajer biće sa posebnom pažnjom čuvani u Adligatovom Domu legata.

„Priča o Ester Bajer svedočanstvo je kako život, kao voda, uvek nađe svoj put i, ako je neko rođen pod srećnom zvezdom, moguće je da od ‘vekne’ od 900 grama u logoru – doživi duboku i srećnu starost“, rekao je Robert Čoban, na čiju je inicijativu potpisan ovaj ugovor.

Kada je njena majka odvedena u najveći nemački logor na evropskom Jugoistoku Staro Sajmište, usled loših uslova i stresa je dobila prevremene trudove i u sedmom mesecu rodila dete koje je tada imalo svega 900 grama.

Više članova porodice koji su bili sa njom u zatočeništvu bili su svesni da novorođenče ne može preživeti teške logorske uslove, te su se dogovorili da pokušaju da bebu prokrijumčare u torbama za hleb, što im je i uspelo.

Dete koje je tada bilo manje od vekne hleba, odneto je u Zvečansku i dugo nije imalo svoj krevetac, već je spavalo u kutiji za cipele napunjenoj vatom.

Kako su nemački okupatori redovno proveravali da li se skrivaju jevrejska deca, bebi je dato srpsko ime Olgica.

Olgica je svoj dom pronašla u sirotištu, a cela njena porodica koja je ostala u logoru – roditelji, baka i deka, stričevi – svi su ugušeni u „dušegupki“ tokom vožnje do masovne grobnice u Jajincima.

Tek posle završetka rata, Olgicin deda sa očeve strane, kapetan rečnog broda Vilim Bajer došao je po nju.

U znak sećanja na majku, Olgica je posle rata uzela ime Ester, a i kada se udala zadržala je prezime Bajer kao zahvalnost dedi uz kojeg je odrasla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar