Pozorišne lutke Malija u Muzeju afričke umetnosti

BEOGRAD – Nova tematska izložba „Tradicionalne pozorišne lutke Malija – iz zbirke Andreja Jerovšeka i Muzeja afričke umetnosti“ kustoskinje Marije Miloš, biće otvorena u petak, 23. aprila upravo u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

Zbog aktuelne situacije sa pandemijom, svečano otvaranje se neće realizovati, ali će se u nedelju, 25. aprila od 11 sati održati prvo stručno vođenje kroz izložbu, gde je broj posetilaca ograničen, uz prijavu putem mejla kontakt@mau.rs.

Projekat Muzeja aftičke umetnosti – Zbirka Vede i dr Zdravka Pečara, predstavlja lutke karakteristične po svom stilu izrade i animacije za pozorišnu formu što se tradicionalno izvodi u južnim oblastima Republike Mali, u dolini reke Niger.
Predstave lutkarskih pozorišta u Maliju organizovane su kao proslava, prava fešta, ili festival ispunjen mnogim nastupima i interakcijom između izvođača i gledalaca na otvorenom prostoru u njihovim selima.

Njihove džinovske i male lutke obično predstavljaju životinje, duhove, ljudska i mitska bića.

Uz lutkarske scene, jednu tradicionalnu predstavu čine i pesme vodećeg vokala i hora, izvođači sa maskama i kostimima, grupni plesovi i perkusionisti na bubnjevima.

Pozorišna dela se uvek izvode jednom ili dva puta godišnje i važan su društveni i kulturni događaj za celu njihovu zajednicu.

Na postavci su izložene lutke različitih vrsta i tehnika izrade iz zbirke Muzeja afričke umetnosti i iz privatne zbirke Andreja Jerovšeka (Slovenija), sakupljene u Maliju u periodu od kraja 60-tih do sredine 80-tih godina prošlog veka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar